Zdeněk Zbořil promluvil o Jiříně Šiklové a dalších milovnících petic. Nebude se jim to líbit

01.07.2017 16:09

Politolog Zdeněk Zbořil se v rozhovoru pro První zprávy.cz vyjádřil k situaci v amerických i českých médiích. Obul se nejen do americké CNN.

Zdeněk Zbořil promluvil o Jiříně Šiklové a dalších milovnících petic. Nebude se jim to líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

CNN tento týden přiznala, že vydala zprávu, která nebyla dostatečně podložena fakty. Zaplatili za to tři její pracovníci. Přišli o práci. Zbořil v této souvislosti připomněl slova velkého spisovatele Marka Twaina.

„Jak řekl Mark Twain: ‚Máme mnoho zákonů na ochranu tisku, ale žádný na ochranu před tiskem.‘ A to se všechno vrací, první válka, druhá válka, studená válka a tou první obětí je pravda, a něco jako čest nebo morálka pracovníků v médiích. Teď už máme přemíru různých sdělovacích prostředků a spoustu informací a nyní je snahou ty informace omezovat cenzurou a ani Listina lidských práv nám nezaručí úplnou informovanost, to se dá omezit zákonem,“ prohlásil Zbořil.

Celý rozhovor naleznete zde

Zpravodajství CNN je prý postaveno tak, aby působilo na podvědomí posluchače a pracovníkům televize nejde už ani tak o pravdu, jako spíš o snahu ovlivnit lidi. I pro tuto televizi je ovšem citelnou ranou, když ji prezident USA Trump obviní z toho, že šíří lži. Českým kritikům Trumpa se to prý nemusí líbit, ale pořád je to prezident USA, který má ze své pozice nemalý vliv.

Něco podobného prý vidíme i dnes v Česku. Ve veřejnoprávní České televizi vystupují stále stejní lidé, kteří se vyznačují tím, že čas od času podepíší nějakou petici. Teď zrovna podepisují petici o záchranu demokracie v ČR. Zbořil do téhle skupiny řadí třeba socioložku Jiřinu Šiklovou, byť uznává, že tato dáma umí vyslovit také velmi poutavé názory a produkuje pronikavé myšlenky. Prý ale ona a jí podobní lidé podepsali už tolik podivných petic, že se jim nedá příliš věřit.

„Bohužel už se podepsali pod tolik podivných prohlášení, že prostě se jim věřit nedá,“ uzavírá Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…