Zděšená žena popsala masakr v Istanbulu: 39 mrtvých, všude spousta krve...

01.01.2017 13:38

Agentura Reuters přináší podrobnosti o silvestrovském masakru v tureckém Istanbulu. V hudebním klubu po bestiálním útoku zemřelo 39 osob, desítky dalších jsou zraněny. Policie po útočníkovi intenzivně pátrá. Žena, která z klubu prchla, popsala, co se stalo.

Zděšená žena popsala masakr v Istanbulu: 39 mrtvých, všude spousta krve...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

V nočním klubu Reina na březích Bosporu zemřelo na 39 lidí. Na silvestrovské oslavy v jednom istanbulském podniku vtrhl útočník, který okamžitě začal pálit z kulometu. Zjevně chtěl usmrtit co největší počet lidí. Po děsivém útoku, kterému padlo za oběť na 39 osob, se mu bohužel podařilo utéct. Několik lidí spasilo život skokem do vod Bosporu. Mezi oběťmi je i několik cizinců. Úřady informovaly o jediném útočníkovi, ale některá média spekulují, že jich mohlo být víc. Útok začal asi hodinu před půlnocí 31. prosince.

„Bavili jsme se. Z ničeho nic začali lidé utíkat. Můj manžel vykřikl ‚nebojte se‘ a zakryl mě vlastním tělem. Lidé po nás šlapali. Manžel utržil zásahy na třech místech,“ prozradila tureckému deníku Hurriyet Sinem Uyanik. „Podařilo se mi posadit a dostat se ven. Bylo to hrozné,“ pokračovala v popisu žena, kterou vyděsil pohled na těla ležící na zemi, z nichž kanula krev a pomalu vyprchával život.

Celý článek naleznete zde

Ministr vnitra Suleyman Soylu prozradil, že 15 až 16 obětí jsou cizinci. Mezi mrtvými je podle agentury Reuters i teprve devatenáctiletá Izraelka Leanne Nasser. Dalších asi 20 těl se dosud nepodařilo identifikovat. V nemocnici skončilo takřka 70 zraněných občanů. „Pátrání po teroristovi je v plném proudu. Policie zahájila operaci. Doufáme, že útočník bude dopaden brzy,“ řekl člen vlády novinářům. Turecký prezident Tayyip Erdogan vydal prohlášení, v němž teroristům vzkázal, že Turci jako národ budou bojovat proti teroristům do posledního dechu, dokud se teroristy nepodaří porazit. „Snaží se vyvolat chaos, demoralizovat nás a destabilizovat naši zemi. ... My si však zachováme chladnokrevnost a jako národ se semkneme. Nevzdáme se těmto špinavým hrám,“ napsal Erdogan v prohlášení.

V okamžiku útoku bylo v klubu na 600 lidi. U vstupu do klubu stála ostraha, ale útočník ji zastřelil a vtrhl dovnitř. Za poslední dobu to byl už několikátý teroristický útok v řadě.

Soustrast tureckým lidem vyjádřil končící prezident USA Barack Obama i další politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…