Zděšené zahraničí: Češi by mohli opravdu vystoupit z EU!

05.07.2016 9:21

Prezident České republiky Miloš Zeman prohlásil, že čeští občané by měli mít možnost „vyjádřit se“ k otázce budoucího členství země v Evropské unii a Severoatlantické alianci. V zahraničí se začíná hovořit o případném „Czexitu“, informují o tom Time, Reuters, server Politico i New Europe.

Zděšené zahraničí: Češi by mohli opravdu vystoupit z EU!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k současné policejní krizi vládní koalice

Český prezident Miloš Zeman je toho názoru, že by se měli občané České republiky svobodně rozhodnout o své vlastní budoucnosti. Podporuje tedy referendum v otázce členství České republiky nejen v Evropské unii, ale i v Severoatlantické alianci.

Zeman sám dle svých slov věří, že Česká republika by v obou organizacích měla zůstat, ale stejně tak je přesvědčen o tom, že by měli mít čeští občané právo svobodně se rozhodnout o své budoucnosti. „Udělám vše pro to, aby měli lidé možnost vyjádřit svou volbu v referendu,“ cituje Zemanova slova magazín Time.

Český prezident nemá podle autora článku právo na to, aby sám vyhlásil referendum, to by prý vyžadovalo ústavní změny. „Přesto je tato země domovem mnohých euroskeptiků,“ píše se v Time. „Podle průzkumů veřejného mínění provedených letos v dubnu institutem CVVM je s členstvím v EU spokojeno jen 25 % populace,“ uvádí Reuters.

Rozhodnutí obyvatel Velké Británie opustit Evropskou unii zvýšilo riziko toho, že se podobně zachovají i další členské státy. Zejména krajně pravicové strany ve Francii a Nizozemsku k tomu své voliče vybízejí. V poslední době se ozvala i pravicová Lidová strana na Slovensku, která se připravuje zahájit petici, která by měla rovněž vést k referendu o budoucím členství země v EU a NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…