Zděšení v Aktuálně.cz: Senioři si přeposílají maily a neřeší, jestli jsou pravdivé

25.09.2018 18:18

Ředitelka Nadace O2 Anna Kačabová ve vyjádření pro server Aktuálně.cz zdůraznila, že prudký rozvoj moderních technologií nachytal české seniory nepřipravené. Projevuje se to např. tím, že lidé starší šedesáti let dostávají řetězové e-maily a každý pátý senior je posílá dál, aniž řeší, jestli je jejich obsah pravdivý. Pravdivost zpráv si ověřuje jen asi 40 procent seniorů.

Zděšení v Aktuálně.cz: Senioři si přeposílají maily a neřeší, jestli jsou pravdivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Pravdivost informací, které čerpají ze svých oblíbených zdrojů, si prý ověřuje jen asi 40 procent seniorů. Ukázal to průzkum organizací Elpida a Nadace O2, který zahrnoval 315 osob ve věku 60 až 99 let. Podle Kačabové to ukazuje, že senioři jsou náchylnější k šíření dezinformací. Tazatelé prý počítají s tím, že někteří lidé v průzkumech své odpovědi přikrášlují, takže seniorů, kteří šíří dezinformace, může být i víc.

„Ačkoli internetové servery navštěvuje 60 procent seniorů s přístupem k síti, informace stále získávají hlavně z televizního zpravodajství, které pravidelně sleduje více než 90 procent starších lidí. Za nejdůvěryhodnější zdroj jej ovšem považuje pouze třetina dotázaných, podobně velká skupina lidí pak označila televizi za hlavního původce falešných zpráv a dezinformací,“ napsal server.

Zprávy České televize a TV Prima považuje za důvěryhodné 50 procent dotázaných. U TV Barrandov a TV Nova je to jen 40 procent. „Veřejnoprávní média ale dotázaní označili jako šiřitele fake news častěji než soukromé subjekty,“ doplnil server.

Ředitel Elpidy Jiří Hrabě v této souvislosti prohlásil, že si jeho organizace klade za cíl poradit lidem, jak si ověřovat zdroje informací. V žádném případě prý nechtějí lidem říkat, co si mají myslet, ale skutečně chtějí lidem vysvětlit, jak si zkontrolovat kvalitu zdroje, ze kterého čerpají informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…