Zděšení v Británii i ve Francii: Po volbách se tam dějí věci, o kterých byste měli vědět

27.05.2014 8:33

Političtí představitelé Velké Británie by měli tvrdě jednat o upravení vztahů k Evropské unii. Požadují to tamní podnikatelské kruhy. Podle těch by vládnoucí Konzervativní strana, premiér David Cameron a další měli reagovat na vítězství Strany nezávislosti Spojeného království v eurovolbách. Své požadavky formulovali signatáři v dopise zaslaném konzervativně orientovanému listu The Telegraph.

Zděšení v Británii i ve Francii: Po volbách se tam dějí věci, o kterých byste měli vědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Přední byznysmeni, mezi nimi i zástupce jednoho z největších sponzorů Konzervativní strany, varují v dopise zaslaném deníku The Telegraph Davida Camerona, že příliš „vágní sliby" mohou přihrát voliče Straně nezávislosti Spojeného království (UK Indepencence Party - UKIP), jejíž primární politikou je vystoupení Británie z Evropské unie.

Vítězství euroskeptické UKIP lídra Nigela Farage ve volbách do Evropského parlamentu totiž způsobilo nejen na tamní politické scéně „zemětřesení", neboť poprvé po více než sto letech zvítězil nový politický subjekt. Voliči tak jasně ukázali, kam by evropská politika země měla směřovat. Začínají se projevovat tlaky po změně z více směrů.

Celý článek najdete zde.

V dopise se píše: „Apelujeme na politické vůdce země jak ve Westminsteru, tak v Bruselu, aby naslouchali a reagovali na jasný vzkaz od voličů, kteří chtějí změny teď, ne později." Zástupci obchodu ve svém dopise také napsali, že voliči „hlasovali pro změnu a možnost vyjádřit svůj názor", cituje The Telegraph.

Ministerský předseda je podle kritiků ve směru k Evropské unii příliš vágní a zdráhá se stanovit podrobnou reformní agendu. Podle některých členů kabinetu ale nedostatek detailů podněcuje skeptický postoj veřejnosti ke schopnostem Camerona vyjednat vůči EU skutečnou změnu.

Cameron už v loňském roce přislíbil referendum o vystoupení či setrvání Velké Británie v EU. Referendum je plánované na konec roku 2017 a předpokladem jeho konání je znovuzvolení Camerona v příštích parlamentních volbách.

Nigel Farage míří do Westminsteru

„Jeden stranický předseda v Británii možná bude muset skončit, jiný dost možná úplně přehodnotí postoj ohledně slibu vypsat referendum o vystoupení z EU po příštích parlamentních volbách. A premiér Cameron asi uslyší hlasité volání vlastní strany přitvrdit při jednáních s Evropskou unií," shrnul dopady eurovoleb Nigel Farage. A není daleko od pravdy.

Také francouzský prezident François Hollande prohlásil, že: „Evropa musí být jednoduchá a jasná. Musí být efektivní tam, kde se to od ní očekává, a stáhnout se v oblastech, kde není potřebná." A podpořil Cameronovo stanovisko, že je načase, aby Evropa vrátila moc svým členským státům.

Farage prohlásil, že jeho strana je na cestě do Westminsteru poté, co jeho „lidová armáda" vyhrála evropské volby s 27,49 procenty. Labouristé skončili se ziskem 25,4 procenta následováni těsně konzervativci s 23,93 procenty.

Jeden z ministrů Cameronova kabinetu uvedl, že jedinou cestou, jak získat zpět voliče, kteří se uchýlili ke straně UKIP, je být více otevření a přímočaří v tom, jak strana hodlá nastavit svůj vztah k Evropské unii.

Cameron je na straně Merkel

David Cameron hodlá čelit pokusům některých euroskepticky zaměřených konzervativců uzavřít v Evropském parlamentu spojenectví s odpůrci Angely Merkel v Německu. Píše o tom on-line deník The Guardian. Konzervativec Daniel Hannan už dříve vyjednával s německou euroskeptickou stranou Alternativa pro Německo o možnosti jejich vstupu do Aliance evropských konzervativců a reformistů.

Celý článek najdete zde.

Hannan v pondělí rovněž pronesl své přesvědčení, že by Británie měla opustit evropské společenství. Podle něj by bylo výhodnější podobné postavení, jako si vyjednalo Švýcarsko.

Cameron ale svým kolegům řekl, že nedovolí, aby odpůrci německé kancléřky vstoupili do aliance s konzervativci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…