Zděšení v Německu: Ať francouzské volby dopadnou jakkoliv, stejně to bude průšvih

22.04.2017 14:13

Němci s obavami hledí na západ, co se bude dít po francouzských volbách. Deník Die Welt upozorňuje, že pro Německo vůbec nejde jen o to, zda bude či nebude prezidentkou zvolena radikální Marine Le Penová. Německu jde ve francouzských prezidentských volbách o mnohem víc.

Zděšení v Německu: Ať francouzské volby dopadnou jakkoliv, stejně to bude průšvih
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francie již tuto neděli volí hlavu státu a celá řada komentátorů se zabývá tím, zda má šanci uspět Marine Le Penová se svou radikální Národní frontou. Jenže podle deníku Die Welt jde o mnohem víc. V prvé řadě prý nemá příliš smysl spoléhat na průzkumy. Nedávné průzkumy totiž slibovaly, že nedojde k brexitu a že 45. prezidentem USA rozhodně nebude Donald Trump. A hle, oboje je realitou. Ve francouzských prezidentských volbách je třeba počítat se vším. I s tím, že do druhého kola mohou postoupit nacionalistka Marine Le Penová s radikálním levicovým politikem Jeanem-Lucem Mélenchonem.

Pokud uspěje středolevý kandidát Emmanuel Macron nebo pravicový expremiér Francois Fillon, získají pět let na to, aby lidem ukázali, že Francii bude lépe v EU než mimo ni. To bude poměrně dost práce. Případným vítězstvím prezidentských voleb pro ně tedy rozhodně práce nekončí. Pokud se to novému prezidentovi nepodaří, dá se předpokládat, že v roce 2022 bude Le Penová vítězství zase o krok blíž.

Celý článek v němčině naleznete zde

Tak či tak, síla nového francouzského prezidenta bude větší než za časů Francoise Hollanda. Nejen proto, že Hollande byl slabý prezident, ale především proto, že se přiblíží brexit, v důsledku čehož v EU významně naroste síla Francie. Zatímco Německo v čele s Angelou Merkelovou hodlá řešit migrační krizi humanitární cestou, Francois Fillon vyhrožuje tím, že nastolí přísnou ostrahu hranic, pročež pravděpodobně nebude přistupovat na německé návrhy na vyřešení migrační krize. Na druhé straně by mohl postavit na nohy francouzskou ekonomiku, která potřebuje reformy.

Pokud zvítězí Macron, budou se také dít věci, s nimiž nebude souhlasit každý Němec. Macron volá po hluboké evropské integraci, po velmi hluboké integraci – po společné evropské armádě, po sjednocených tajných službách, po jednom rozpočtu EU, což je skutečný politický dynamit, píše Die Welt bez okolků.

Macron totiž dává najevo, že Německo z členství v eurozóně profituje a Francie si teď zaslouží také svůj díl z koláče prosperity, v podstatě na úkor té německé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…