Zděšení v „oblíbeném“ deníku Donalda Trumpa: Bělošští nacionalisté chtějí zničit demokracii. Oni jsou nebezpeční, ne muslimové

14.10.2017 19:16

Server Britské listy se ve svém komentáři převzatém z NYTimes.com zamýšlí nad tím, že v důsledku uměle vybičovávaného strachu z uprchlíků se dostanou k moci pravicoví nacionalisté a zničí demokracii.

Zděšení v „oblíbeném“ deníku Donalda Trumpa: Bělošští nacionalisté chtějí zničit demokracii. Oni jsou nebezpeční, ne muslimové
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

„Pokud dál poroste vliv bělošských nacionalistů, začnou likvidovat práva imigrantů a menšin a zruší soudy a ústavy jako ‚protidemokratické‘, protože nebudou odrážet údajné ‚názory lidu‘,“ píše v komentáři Sasha Polakow Suransky. Ten zároveň dodává, že jestliže dojde ve stejnou dobu k větší vlně imigrace a k teroristickým útokům, součinnost strachu a xenofobie může být nebezpečná a destruktivní.

Protiimigrantská rétorika se podle jeho slov stala novou normou v liberálních demokraciích, stejně jako nativistické politické postoje. Dochází, jak tvrdí, k obsesivnímu zaměřování se na muslimy. „Avšak navzdory neustálému varování před dobytím Západu islámem, které je prý na spadnutí, se riziko islamizace Západu neuvěřitelně přehání. Islamisté nejsou na pokraji převzetí moci v žádné západní demokracii a ani nemají šanci, že by získali podstatnější politický vliv ve volbách,“ sdělil s tím, že totéž se však nedá říct o bělošských nacionalistech. 

Původní text ZDE.

„Ultrapravicoví politikové mají pravdu, že imigrace vyvolává problémy. Nedochází jim však, že tím vyvolaným problémem jsou oni. Největší hrozbou liberálním demokraciím nejsou imigranti a uprchlíci, ale záporná reakce vůči nim v příjimacích zemích, kde mnozí zneužívají strach před cizinci k tomu, aby postupně likvidovali hodnoty a instituce, které činí naše společnosti liberálními,“ sdělil Polakow Suransky. 

Ideologie bělošských nacionalistů je podle jeho slov zvlášť nebezpečná. „Prezentují se jako domácí, místní lidé, kteří chrabře brání svou vlast. Bělošský nacionalismus je v mnoha ohledech zrcadlovým odrazem radikálního islamismu. Obě ideologie sdílejí nostalgickou posedlost s puristickou formou totožnosti: Jedna touží po středověkém islamistickém státu, druhá po bělošském národě, nepošpiněném imigrantskou krví,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…