Zděšený Jandák: Stydím se za Schwarzenberga. Včera mluvil jako Emanuel Moravec

18.01.2013 11:57

Čtvrteční televizní duel mezi dvěma prezidentskými kandidáty Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem zvedl ze židle tisíce lidí. Také jihočeského poslance za ČSSD a herce Vítězslava Jandáka. Ten pro ParlamentníListy.cz exkluzivně řekl, že to, co kníže prohlásil, je ostudou, a že bude volit jedině Miloše Zemana. Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde! Jedině Zeman bude opravdu prezidentem všech Čechů.

Zděšený Jandák: Stydím se za Schwarzenberga. Včera mluvil jako Emanuel Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák, Bohuslav Sobotka a Richard Dolejš ve sněmovně

„To, co udělal a řekl pan Schwarzenberg u Václava Moravce v televizním duelu, je tristní, skandální a vypovídá to o jeho povaze a charakteru. To, že řekne, že by měl být Edvard Beneš i s celou tehdejší vládou postaven před haagský soud, to snad nemůže myslet ani v legraci. Trochu se obávám, zda tyto nesmysly vypouští z úst v rámci taktiky, nebo to souvisí s jeho věkem. V životě bych nikoho takového nemohl volit. Budu volit jednoznačně Miloše Zemana,“ řekl Jandák.

Co Jandáka při sledování včerejšího duelu prezidentských kandidátů rozhněvalo?

Na dotaz Moravce, zda by podpořil zrušení Benešových dekretů, řekl Schwarzenberg, že Benešovy dekrety neplatí už dvacet let – přijetím Listiny práv a svobod přestala prý platnost Benešových dekretů. „Co je zrušené, nemohu ještě jednou zrušit,“ řekl. Na to Miloš Zeman řekl, že se Schwarzenbergem naprosto nesouhlasí a že Benešovy dekrety, které schválil do formy zákona poválečný československý parlament, jsou podle prohlášení českého Ústavního soudu součástí českého právního řádu.

Zeman se také Schwarzenberga dotázal, zda je pravda, že radil Václavu Havlovi, aby se omluvil sudetským Němcům, a že prosazoval, aby se jim vrátil majetek, a zda se předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt radoval z toho, že Schwarzenberg postoupil do druhého kola prezidentské volby.

Schwarzenebrg dále řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy - pozn.red.)

„Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální, nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který prý citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.

Jandák: Vzpamatujte se, lidi!

Poslanec Vítězslav Jandák má tedy jasno v tom, koho lidé za žádných okolností nemají volit. „Doufám, že se Češi vzpamatují, nebudou tak hloupí a nenaletí na řeči šlechtice, který zcela jasně dokazuje, jak to s touto zemí myslí. To, co pronesl, je ostudné, zlé a zákeřné a rozhodně tím této zemi neprospěl,“ podotkl dále poslanec za ČSSD.

„Už Karel Havlíček Borovský ve své básni přeci ve vztahu k „matičce zemi české“ napsal: Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde...,“ zacitoval politik slavnou poezii.

Sám prý bude volit Miloše Zemana proto, že je Čech. „Tak jako v Americe by nikdy nikdo nepodpořil kandidáta, který není Američan a nemá americké kořeny, tak ani u mě to nebude jinak. Vždyť i u Obamy pátrali v hloubi jeho kořenů, aby zjistili, jestli je vážně Američan. U nás si tam radši nasadíme šlechtice, jen abychom měli pocit, že jsme světoví? Budeme tak maximálně k smíchu,“ zmínil Vítězslav Jandák.

Po slovech Schwarzenberga měl prý pocit, že poslouchá známý projev Emanuela Moravce v pražské Lucerně a prý se v tu chvíli doslova styděl za to, že tato země má takového kandidáta na prezidenta.

„Miloš Zeman je pro mě opravdu vzor češství, Miloš Zeman je pro mě jasná volba už proto, že je nesmírně inteligentní, vzdělaný, velmi dobře ví, pokud o něčem hovoří, o čem hovoří, a s prominutím neusne uprostřed věty. Chci mít prezidenta, který bude dobře reprezentovat Českou republiku, a tedy že bude Čechem v pravém slova smyslu. Nechci prezidenta, který jako významný člen Nečasovy vlády spoluodpovídá za nejhorší sociální situaci v posledních 23 letech a který jako předseda TOP 09 může za to, že tato země je tam, kde dnes je,“ podotkl rozčíleně Jandák.

Na otázku, co říká na to, že mnozí studenti například masově volí Karla Schwarzenberga a pokládají ho za vzor ctnosti a charismatické osobnosti, odpověděl:

„Občas si vážně připadám jako v roce 1938 až 1939, a mám pocit, že tato zem se vydává opravdu, ale opravdu špatným směrem. Ta parta zfanatizovaných studentů, kteří ani netuší, co svou volbou mohou způsobit, velmi brzy pochopí, co udělali, když volili svého „knížete“.

Stejně tak, když koukali jak z jara, že jim Kalousek, Schwarzenberg a Nečas chtějí zavést školné. Vždyť je všichni tihle volili. A příště, až se o něčem takovém bude zase hlasovat, paradoxně velmi rád zvednu ruku pro. Protože je vidět, že studenti a takoví voliči toto chtějí, že si to přejí a že to, a to je nejhorší, potřebují,“ dodal poslanec a herec.

Jandák nezapomněl zmínit, že tato republika v případě prezidentského vítězství Schwarzenberga velmi brzo pochopí, co nastane.

„To ale už bude trochu pozdě. Dneska se milí „nadšení voliči“ knížete diví církevním restitucím a amnestii. To je ale ještě slabý čajíček, pak se totiž nebudou mít ani čas divit. Budou se dít věci. Ale chtěli jste to, budete to mít, vážení,“ dodal Jandák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…