Zděšený Jefim Fištejn po amerických volbách: Kravský handlíř Trump vůbec nechápe, jak moc je Rusko nebezpečné

14.11.2016 15:14

Komentátor Jefim Fištejn se v rozhovoru s Janem Jandourkem na serveru SvobodneForum.cz zamyslel především nad tím, jaké vztahy s Ruskem nastanou poté, až Donald Trump převezme prezidentský úřad v USA.

Zděšený Jefim Fištejn po amerických volbách: Kravský handlíř Trump vůbec nechápe, jak moc je Rusko nebezpečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

„Státy mají především zájmy, nikoli přátele. V minulosti to bylo tak, že každý nový americký prezident se pokoušel nějakým způsobem urovnat vztahy s Ruskem. Nepředpokládalo se, že Rusko může mít expanzivní plány, že může zvažovat zábor cizího území. Poznání, že tomu tak skutečně je, znamená, že začaly rozpory. V tomto případě přichází Donald Trump do Bílého domu s představou, že hlavním protivníkem Spojených států je Islámský stát a že právě v této oblasti je schopen s Ruskem spolupracovat spíše než provádět nějaké nepřátelské zadržování,“ uvádí Fištejn.

Zároveň dodává, že Trump je v zahraniční politice málo zběhlý a neovládá ani politický zeměpis, geopolitiku. A to se dle jeho názoru musí projevit. „Trump je tvrdý obchodník a vnímá zahraniční politiku z hlediska ‚kravského handlu‘ – co můžeme dostat výměnou za to, co dáme? V této situaci je naprosto nesrozumitelné, co by asi tak jako protiváhu mohl poskytnout Kreml Spojeným státům výměnou za uznání anexe Krymu nebo záboru části pobaltských států,“ zmínil Fištejn. Sýrie je dle jeho slov území, které momentálně nepatří nikomu. „Jako územně celistvý stát je neobnovitelná. Trump je dobrý obchodník a pokud mu není co nabídnout, proč by něco nabízel ze své strany,“ dodal.

A všímá si i vztahu vůči Izraeli, kdy v současné době podle něj rozhodnout se pro Izrael znamená rozhodnout se proti Rusku. „Protože jak píší izraelská média, mezi Ruskem a Izraelem probíhá – zatím nepříliš viditelně – ostrý konflikt,“ dodal. 

Původní text ZDE.

I přestože se hojně mluvilo o vazbách Trumpových lidí na Moskvu, Fištejn to tak nevnímá. Když se mluví o možných spolupracovnících republikánského prezidenta, tak podle komentátora mezi nimi až na jednu osobu nejsou přátelé Putina nebo lidé, kteří by měli iluze ohledně ruského režimu. 

„Líbánky mezi Trumpem a Putinem budou velmi krátkého trvání, protože objektivní tlaky a motivy současného světa nehleděly na osobní vztahy a většinou byly velmi napjaté. Rusko bylo oficiálně označeno za protivníka NATO a Rusko zase považuje Spojené státy za civilizačního protivníka. Toto změnit pouze na základě nějakých sympatií není možné. Spíše se dá čekat, že osobní líbánky skončí osobními antipatiemi,“ uzavřel Fištejn.

Editor SvobodnéhoFóra.cz Jan Scheinost se pak zamýšlí nad situací, že Kreml v současné době podlézá Trumpovi. „Zjevně k tomu má dobré důvody,“ sdělil. „Kreml si chce za každou cenu získat Trumpovu přízeň, tak jako to ostatně dělá i v případě jiných hlav států a významných politiků. Zažili jsme to a zažíváme i u nás. Donald Trump není v zahraniční politice příliš zkušený, a toho je potřeba využít dříve, než se v praktikách a fintách ruské diplomacie jaksepatří zorientuje,“ opakuje obdobnou myšlenku jako Fištejn.

Zároveň také zmiňuje skutečnost, že Kremlu by se velice hodilo rozklížení vztahů USA s Evropskou unií. „Nástup Donalda Trumpa je vítanou příležitostí k dosažení tohoto cíle. Tím je slabá EU a oslabené NATO,“ dodává Scheinost. 

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …