Zděšený kníže, Kalouskova žaloba a Jandákův výsměch propagandě. Čtěte ještě více názorů na Ukrajinu

19.02.2014 17:49

ANKETA Střety mezi protivládními demonstranty a policií v centru Kyjeva si v noci z úterý na středu vyžádaly 25 mrtvých, z nichž 19 bylo zastřeleno. Prezident Miloš Zeman poté odsoudil násilí na Ukrajině. Pokud prý neskončí, zváží, zda zruší pozvání ukrajinského prezidenta Janukovyče do Česka. Ukrajinský ministr obrany vydal příkaz k přesunu armádní jednotky do Kyjeva. ParlamentníListy.cz zjišťovaly reakce dalších politiků.

Zděšený kníže, Kalouskova žaloba a Jandákův výsměch propagandě. Čtěte ještě více názorů na Ukrajinu
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

„Já už jsem asi před 14 dny vyjádřil názor, že nejvhodnějším řešením této situace by byly předčasné parlamentní i prezidentské volby, a na tomto názoru samozřejmě trvám. Dokonce tento názor je umocněn právě vysokým počtem mrtvých. Víte, v angličtině bylo takové přísloví ballots not bullets, což znamená volební lístky, nikoliv kulky. Byla to slovní hříčka založená na podobnosti těchto dvou slov, takže přál bych si, aby lidé na Ukrajině vhazovali volební lístky do uren, a nikoli aby oni sami končili v těch urnách," řekl dnes ČTK v Jihočeském kraji Zeman.

„Pan prezident dramatizující se situaci na Ukrajině velmi pozorně sleduje i během návštěvy Jihočeského kraje. Násilí rozhodně odsuzuje, považuje je za nepřijatelné," doplnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že bude-li násilí pokračovat, bude třeba zvážit plánovanou dubnovou cestu Janukovyče do Prahy.

Prezident by měl návštěvu přehodnotit

„Bylo by dobré, kdyby návštěvu Janukovyče pan prezident přehodnotil, když se tam střílejí lidi,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a dodal: „Vývoj na Ukrajině mne opravdu děsí. Zpráva o pětadvaceti mrtvých v Kyjevě je strašná. Je nutné, aby bezpečnostní složky Ukrajiny byly upozorněny, že tímto způsobem uvrhnou svou zemi do ještě horšího stavu. Reakce na to, že Kyjev ztrácí vliv na celé západní Ukrajině a povolání dvou pluků do hlavního města, je velmi nebezpečný signál. Zdá se, že již nikdo nemá situaci bezpečně v rukou, že prezident je velmi nedostatečně informován a že existují zájmy situaci vyhrocovat tak, aby se tím mohlo ospravedlnit nasazení armády."

„Jistě, že i opozice dělala chyby, ale odpovědnost za situaci má samozřejmě jako vždy vedení státu a policejní složky. Neústupnost a bezohlednost bohužel vytvořily tuto tragickou situaci. Zajisté se pozornost celé Evropy teď musí soustředit na Ukrajinu a čelní představitelé Evropské unie i našeho státu by se měli snažit co nejvíc přispět k utlumení násilí a zprostředkování přijatelného kompromisu," poznamenal Schwarzenberg.

Kalousek žene Janukovyče k soudu

„Jsem hluboce otřesen událostmi na Ukrajině. Jsem přesvědčen, že žádný člověk, který respektuje Listinu práv a svobod, na jejichž obranu byla zřízena Rada Evropy, nemůže být lhostejný k násilí, které represivní aparát Janukovyčova režimu použil a používá proti občanům vlastní země," řekl k nepokojům na Ukrajině první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Obrátil jsem se proto dnes na renomovanou advokátní kancelář Choděra se zadáním, aby urychleně zpracovala můj podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství ČR a příslušným institucím EU, aby prošetřily, zda se prezident Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti. Jsem přesvědčen, že příslušné instituce se mým podnětem budou zabývat s veškerou odpovědností vůči svým pravomocím i vůči etickým hodnotám evropské civilizace," doplnil první místopředseda TOP 09.

Je ostuda, že zvítězila lenost a neochota

Podle poslankyně za ODS Jany Černochové by měl Zeman tuto návštěvu rozhodně zrušit. „Vývoj mě velmi znepokojuje a ODS už včera ráno navrhovala zařazení bodu k Ukrajině na program schůze Poslanecké sněmovny, bohužel jsme byli koalicí a KSČM a Úsvitem přehlasováni. Naši aktéři zahraniční politiky mohli mít jasné usneseni s jasným postojem ČR, je to ostuda, že zvítězila lenost a neochota se na téma tragických události v rámci zákonodárného sboru bavit,“ řekla poslankyně.

Vládní Švejkové

Její stranický kolega ze sněmovny Radim F. Holeček k tomu dodává: „Situace na Ukrajině eskalovala, jsou mrtví na obou stranách barikád. V destabilizované zemi lze sledovat občanskou válku v přímém přenosu. Za mne obrovské zklamání, že nebyl v Poslanecké sněmovně doprojednán bod Aktuální situace na Ukrajině a byl většinou vládních stran trochu švejkovsky přesunut na dobu, kdy bude nejspíš jasnější, jak se situace vyvine. Jako signatář výzvy prezidentu Zemanovi vítám jeho případné přehodnocení pozvání prezidenta Janukovyče do ČR.“

Řešením by byly parlamentní volby

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura ParlamentnímListům.cz řekl, že by podle něj bylo ideální, kdyby Janukovyč vyhlásil mimořádné volby a spor s opozici se vyřešil parlamentní cestou.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Násilný postup proti demonstratnům je nepřijatelný

„Vítám, že naši představitelé vzkázali vedení Ukrajiny, že násilný postup proti demonstrantům je nepřijatelný. Odložení návštěvy ukrajinského prezidenta je za této situace na místě,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

Návštěva ukrajinského prezidenta ztratila diplomatický smysl

Podle komunisty Jiřího Dolejše návštěva Janukovyče už dávno ztratila diplomaticky smysl. „Situace nabývá charakteru neřízeného střetu - armáda situaci ještě více vyhrotí. Jde o to, jak zastavit eskalaci do nejen parlamentních, ale i prezidentských voleb,“ sdělil poslanec.

Jednostranná propaganda médií

Poslanec sociální demokracie Vítězslav Jandák se pozastavil nad objektivitou médií. „Nechci k situaci na Ukrajině zaujímat žádné stanovisko, protože nejsem kvůli 'demokratickým médiím' plně informován. Zatím je to vše jednostranná propaganda, na kterou já už ve svém věku neskočím. Ukrajina je dost velká a nejsem si jistý, jestli jedno náměstí ohrožuje celou zemi,“ prohlásil Jandák.

Své stanovisko ParlamentnímListům.cz zaslal i někdejší premiér a předseda národních socialistů Jiří Paroubek: „Nemám dostatek informaci. Obecně ovšem platí, že řešit problémy Ukrajiny nelze bez účasti Ruska a EU. Bez účasti jedné z těchto stran nelze situaci na Ukrajině prostě řešit. Dávám vždy přednost jednáním a uspořádání voleb do parlamentu před občanskou válkou. Půjde pak mimo jiné také o to, aby výsledky voleb poražená strana respektovala. Bylo by zajímavé vyšetřit, kdo inspiroval útoky militantních nacionalistů v Kyjevě, které zřejmě odstartovaly krvavou lázeň. Dost dobře nechápu v teto chvíli, proč se sankce EU mají obrátit vůči těm, kdo nejspíše nejsou hlavními viníky eskalace násilí na Ukrajině. Chce to zahájit rychle jednání u kulatého stolu za účasti Janukovyče, opozice, Ruska a EU.“

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Bouřlivé protivládní protesty na Ukrajině trvají od loňského listopadu. Tehdy tamní vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU a přiklonila se k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…