Zdevastovaný průmysl, zničená země. Dětem předáme banánovou republiku, píše pravicový myslitel

10.02.2014 8:25

Česká republika na poli systému práva a fungování státu stále kráčí ve stopách marxismu-leninismu, do kterého byla vržena po roce 1945. Ve svém textu v časopise Střední Evropa, revue pro středoevropskou kulturu a politiku, to tvrdí Igor Volný. Podle něho převezme nastupující generace náš stát na úrovni banánové republiky.

Zdevastovaný průmysl, zničená země. Dětem předáme banánovou republiku, píše pravicový myslitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník svatého Václava na Václavském náměstí

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Igor Volný svůj obsáhlý článek v revue Střední Evropa uvozuje shrnutím myšlenek teorie konvergence komunistického systému s kapitalismem, na což se podle něho připravoval i samotný tehdejší režim v Československu, když prý prostřednictvím StB de facto vybíral jen ty disidenty, kteří se s tímto směrem vývoje ztotožňovali.

„Jedna z knížek Pavla Tigrida se jmenuje Marx na Hradě. Tigrid byl nekorunovanou hlavou českého opozičního hnutí v zahraničí. On také doporučil Václava Havla jako budoucího předáka domácí opozice. Knížka vyšla sice až v roce 1990, ale svým obsahem patřila k ideovému proudu konvergence komunismu a kapitalismu, který intelektuálně pěstovali od poloviny 60. let marxisté jak v USA, tak ve východní Evropě,“ píše v úvodu svého článku „Hospodářský pohled na Čechy a střední Evropu“ Igor Volný.

Vůbec se nepočítalo s přerušením kontinuity komunistického režimu

Pavel Tigrid prý vůbec nepředpokládal, že by po svržení komunistického režimu došlo k přerušení kontinuity s kulturou komunistického státu a práva, naopak prý na těchto základech měla působit občanská společnost. Tyto názorové proudy přitom podle Volného ani v nejmenším neuvažovaly o obnově středoevropské kultury, tradičního státu západního typu, a už vůbec nemluvily o přerušení kontinuity s komunistickým režimem.

Přitom ve střední Evropě se v podstatě po staletí systém práva a státu vyvíjel organicky a pozvolně. Patřilo to k západnímu kulturnímu středoevropskému okruhu. Česko ale bylo spolu s dalšími zeměmi, třeba NDR, po skončení druhé světové války sovětizováno, došlo k aplikaci marxismu-leninismu na fungování státu a v tomto duchu se podle slov Igora Volného vyvíjela naše země i po roce 1989. Prý tu totiž nebyl nikdo, kdo dokázal vývoj vrátit do kolejí, z nichž jsme byli po roce 1945 vytrženi.

Byli vybráni „správní“ disidenti

Komunistická státní bezpečnost totiž prý „do hry“ pustila pouze ty disidenty, u nichž měla jistotu, že sovětizovaný způsob vývoje státu po Listopadu nepřeruší. „V uplynulých dvaceti pěti letech, pokud jde o návrat k naší původní kultuře, ke které bezesporu patří civilizované fungování státu, neboť ten je předpokladem a garantem právního státu a tím i konceptu vlády práva, selhali tedy jak disidenti, neoliberálové, neokonzervativci, antikomunisté, političtí vězni, ale též i čeští federalisté,“ píše ve svém zamyšlení Volný.

Zbude nám v rukou stát na úrovni banánové republiky

Dnešní generace důchodců podle něho odevzdává nastupující generaci stát na úrovni banánové republiky s podlomeným hospodářstvím a především s nalomenou páteří klíčového průmyslu, též se zdevastovaným potravinářským průmyslem, ale i nefungujícím, rozloženým státem. „Z hospodářství producentského typu se stává hospodářství konzumentského typu,“ míní.

Podle Igora Volného se nám někteří snaží vnutit myšlenku, že pokud budeme se západní Evropou sdílet společnou měnu, přinese nám to změnu politické kultury a zlepší se fungování státu. To je však podle jeho slov jen ideologickým marxistickým myšlenkovým výronem.

Podle Volného bychom se měli poučit v současném Maďarsku

„S ohledem na tisíciletou tradici české státnosti a ukotvení ve střední Evropě by měli být Češi na sebe mnohem náročnější a neztotožňovat své ukotvení na západě pouze s měnou zvanou euro, nýbrž se skutečným fungováním státu západního typu a tomu odpovídajícími atributy,“ píše Igor Volný. Příklad bychom si v tom prý měli vzít v Maďarsku, kde tamní premiér Viktor Orbán úspěšně aplikuje nekompromisní autentický středoevropský konzervatismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…