Zdravotnické odbory vstoupily kvůli blížící se krizi do stávkové pohotovosti

09.10.2013 17:06

Zdravotnické odbory vstoupily ve středu do stávkové pohotovosti. Chtějí od politických stran slyšet, jak budou po volbách řešit kritické problémy resortu. Oznámila to předsedkyně odborů Dagmar Žitníková. O vyhlášení stávkové pohotovosti rozhodla výkonná rada svazu. K problémům resortu uspořádá v pátek tiskovou konferenci Českomoravská konfederace odborových svazů.

Zdravotnické odbory vstoupily kvůli blížící se krizi do stávkové pohotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Voleman

Ve stávkové pohotovosti jsou od minulého pátku odboráři v pražské nemocnici Na Bulovce, nespokojeni jsou odboráři v řadě nemocnic i v lázních. Odborový svaz jejich kroky podporuje.

Reagujeme na neřešené naléhavé problémy ve zdravotnictví

"Výkonná rada vyhlášením stávkové pohotovosti reaguje na neřešené naléhavé problémy ve zdravotnictví, včetně lázeňství, a v sociální péči. Na kritickou situaci, kdy mnoha nemocnicím hrozí krach, některé lázně již zkrachovaly a další jsou vážně ohroženy, odborový svaz opakovaně upozorňoval ministra zdravotnictví Martina Holcáta, premiéra Jiřího Rusnoka a na jednání tripartity i další ministry," uvedla Žitníková.

Odbory podle ní už dostaly od premiéra odpověď na dopis, který mu psaly zhruba před měsícem. Podle Žitníkové ale byla neuspokojující. "Pan premiér v dopise napsal, že deficit zdravotnictví bude letos osm miliard korun, přesto vláda přidává příští rok na úhradách za státní pojištěnce pouze 4,7 miliardy, to nestačí," řekla.

Politické strany by měly odborům sdělit, jak budou řešit kritickou situaci

Obdobně vážná jako ve zdravotnictví a lázeňství je podle Žitníkové situace v pobytových zařízeních sociálních služeb. Výkonná rada ji pověřila, aby se dotázala předsedů politických stran, které pravděpodobně zasednou v Poslanecké sněmovně, jak konkrétně budou kritickou situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách řešit. Dopisy s otázkami už svaz ve středu odeslal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…