Zdravotnický etik hájí odpírání ventilátorů starším pacientům: Není to chyba. Lékař občas musí volit

17.04.2020 9:23

Etik David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vysvětlil, že lékař někdy musí rozhodnout o tom, kterého pacienta nechá žít a kterého nechá zemřít, a pokud se v případě COVID-19 pozitivních pacientů rozhodnou zachránit mladého pacienta na úkor seniora, podle etika Černého neudělají chybu.

Zdravotnický etik hájí odpírání ventilátorů starším pacientům: Není to chyba. Lékař občas musí volit
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

V médiích se objevují příběhy italských, španělských či britských lékařů, kteří říkají, že těžkých případů COVID-19 pozitivních případů mají tolik, že pro ně nestačí např. plicní ventilátory, a lékaři pak musejí rozhodovat, koho na tento ventilátor připojí a koho nechají zemřít.

V České republice se zdravotníci v podobné situaci zatím neocitli a ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch doufá, že díky přísným karanténním opatřením čeští lékaři podobné dilema nebudou muset řešit, ale kdyby se do této situace přece jen dostali, etik David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd jim nabídl cestu, jak podobné dilema vyřešit.

Černý lékařům doporučuje upřednostnit mladšího pacienta před starším, pokud budou mít obdobnou COVID-19 diagnózu, ale jen jeden plicní ventilátor. Podle etika to v tomto případě není diskriminace.  

Věk však v této situaci morálně relevantní je, protože určuje, jak špatná by smrt pro tohoto pacienta byla. Když budete mít dvacetiletého muže a osmdesátiletého pána, tak smrt dvacetiletého ho připraví o mnohem větší část života. To znamená, že pro něj je smrt mnohem horší než pro osmdesátiletého. Proto pokud by se lékař dostal do situace, kdy je prognóza dvou pacientů zhruba stejná, tak by měl rozhodovat na základě věku a dát přednost mladšímu pacientovi,“ zdůraznil Černý.

Zároveň však zdůraznil, že se i pacientovi odpojenému od ventilátoru musí dostat tolik pomoci, aby trpěl co nejméně, pokud je to jen trochu možné, aby netrpěl vůbec. To znamená, že se mu musejí při odpojení od ventilátoru podat utišující léky.

A pak je tu ještě jedno hledisko.

„Lékař může být v situaci, kdy má sedmdesátníka, který nemá žádnou jinou chorobu, a vedle něj pětadvacetiletého diabetika s vysokým tlakem, který má nižší šanci na přežití. V takovém případě by opravdu bylo diskriminační, kdyby sedmdesátiletý pacient ventilátor nedostal jenom kvůli tomu, že mu je 70 let,“ dodal pro dokreslení Černý.

Pouze v případě, že má lékař vedle sebe dva pacienty v podobném věku s podobnými chorobami, bude stát před opravdu velkým dilematem. Tehdy možná bude muset mezi oběma pacienty rozhodovat na základě losu. Pro mnoho lidí je to takřka neúnosná představa, ale v této velmi nepravděpodobné situaci to může být jediné možné řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…