Zdravotnický krizový štáb se vyjádří ke kompenzaci poplatků

07.04.2014 6:08

Krizový štáb, který sdružuje Asociace nemocnic, Svaz pacientů, Radu osob se zdravotním postižením i zdravotnické odborové svazy, se dnes vyjádří ke kompenzaci zdravotnických poplatků. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje, aby výpadek příjmů z rušených zdravotnických poplatků byl vyrovnán navýšením odvodů za státní pojištěnce.

Zdravotnický krizový štáb se vyjádří ke kompenzaci poplatků
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale tvrdí, že by stát neměl navyšovat peníze pro zdravotnictví, dokud nebude utrácení v resortu transparentnější.

Vláda debatu o navýšení odvodů za státní pojištěnce minulý týden přerušila. Nemocnice už vyjádřily nad krokem vlády překvapení. Mezi ČSSD a ANO se pak ohledně kompenzace poplatků a hospodaření ve zdravotnictví rozhořel koaliční spor.

Sociální demokracie trvá na tom, aby vláda přijala příslušný zákon, kterým se zvýší platby za státní pojištěnce, a to nejpozději v polovině letošního roku. Podle Babiše by ale pacienti neměli být bráni jako rukojmí, když byly ve zdravotnictví v minulosti uzavřeny mnohé podezřelé smlouvy a zakázky.

Podle šéfa třetí koaliční strany Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je kritika hospodaření ve zdravotnictví na místě, v současnosti ale podle něj vláda bude muset peníze do systému dodat.

Měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců by měla stoupnout ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku za hospitalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…