Zdravotničtí odboráři žádají přidat v soukromém sektoru. A dokonce radí, kde na to ušetřit

22.11.2014 19:48

Staronovou předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče se dnes na jednání odborářů stala Dagmar Žitníková, která ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka vyzvala k nápravě nerovnosti mezi odměňováním zdravotních sester ve státních a soukromých zařízeních. Prvně jmenované sestry berou až o šest tisíc víc a odbory žádají, aby se jejich kolegyně ze soukromé sféry dočkaly téhož. Odbory dokonce radí, kde na to vzít.

Zdravotničtí odboráři žádají přidat v soukromém sektoru. A dokonce radí, kde na to ušetřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Podle legislativního plánu by měl platit od roku 2017. Odbory chtějí, aby začal fungovat od ledna 2016. Norma by měla stanovit tarifní platy pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví a sociální péči.

Nyní pobírá zdravotní sestra v příspěvkové organizaci o 6000 korun více, než její kolegyně zaměstnaná v obchodní organizaci. „Práci přitom vykonávají obě dvě stejnou,“ konstatovala znovuzvolená předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Změna by se měla týkat všech profesí, kde je průměrný rozdíl 5000 korun.

Kde na to vzít? Zdaňte finanční transakce

Na neziskové nemocnice by se podle návrhu, jak ho připravuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, mohly změnit všechny nemocnice, které se pro to rozhodnou. Jako neziskové budou mít podle ministra také garantovanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Žádný poskytovatel však nebude nucen, aby nemocnici do této podoby transformoval.

Na 200 delegátů a delegátek sjezdu hovořilo podle Žitníkové hlavně o odměňování, objem financování zdravotnictví a sociálních služeb podle nich neodpovídá stoupajícím potřebám společnosti. Proto zdravotnické odbory podporují návrh odvodu daní z finančních transakcí. Výnosy by měly být použity na veřejné služby.

Zdravotnické odbory mají kolem 35 tisíc členů. Patří k nejviditelnějším odborovým svazům. V minulosti se zapojily do řady protestů. Vedení v čele s Žitníkovou vyjednávalo s bývalými i nynějšími ministry zdravotnictví, práce či financí i s premiéry o zlepšení podmínek, zvýšení výdělků či o zdravotnických zákonech. Zlepšování podmínek práce a patřičné finanční ohodnocení bude podle Žitníkové jednoznačnou prioritou svazu i v příštím období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …