Zdravotnictví tíží další problém: Praktičtí lékaři stárnou

03.07.2014 10:11

Tíživým problémem zdravotnictví se stává stárnutí praktických lékařů. Více než polovina jich je totiž starších 55 let. Těch, co jsou mladší 34 let, je pouhých 5,4 %. S odvoláním na Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) to uvedl server Týden.cz.

Zdravotnictví tíží další problém: Praktičtí lékaři stárnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Ve věku 35 až 44 let je podle statistiků 15,3 procenta lékařů a mezi 45 až 54 roky věku 24,9 procenta,“ uvedl server s tím, že podíl praktických lékařů mezi 55 až 64 roky dosahuje plných 39 procent a starších 65 let jich je 15,7 procenta.

Podle statistiků zvyšování průměrného stáří praktických lékařů pro dospělé může znamenat, že v budoucnu mohou nastat problémy se zajištěním primární péče.

„Naprosto nejhorší situace je u praktických lékařů pro děti, kde máme v současnosti 711 pracujících lékařů nad šedesát let a na druhé straně pouhých 76 lékařů do čtyřiceti let," řekl serveru koncem března prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …