Zdravotnictví v letošním roce končí s desetimiliardovým propadem

27.12.2013 15:07

Zdravotní pojištění bude mít letos na svém účtu schodek ve výši deseti miliard. Vláda Jiřího Rusnoka se pokusila situaci zlepšit například zvýšením odvodů za státní pojištěnce. Zásadní řešení ovšem musí udělat až nová vláda.

Zdravotnictví v letošním roce končí s desetimiliardovým propadem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rusnokův kabinet v letošním roce dal pojišťovnám navíc 800 milionů korun. Schválil také půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ve výši 1,7 miliardy. Příští rok pak pojišťovny z odvodů dostanou o 4,7 miliardy víc a na pojistném se má vybrat o šest miliard víc.

Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun. Letos hradí zdravotní pojišťovny léčení za 225 miliard, příští rok by podle nové úhradové vyhlášky měly dát o deset miliard korun víc.

Peněz na zdravotní péči bude méně, varují nemocnice, lékaři i pojišťovny

Propočty Ministerstva zdravotnictví ale pojišťovny, nemocnice i lékaři zpochybňují. Peněz na péči podle nich bude méně - zdravotnictví prý přijde o dvě až čtyři miliardy korun kvůli devalvaci koruny, a to se ještě nevypořádalo s tím, že růst DPH na léky ho připravil o 6,5 miliardy a omezující úhradová vyhláška mu letos proti očekávání dala méně o šest miliard korun.

Další pokles příjmů nastane po zrušení regulačních poplatků. Od ledna se z rozhodnutí Ústavního soudu neplatí 100 korun za den v nemocnici. Budoucí vládní koalice slíbila, že platit se nebude ani 30 korun u lékaře a v lékárně. Zachovat se má jen poplatek 90 korun za pohotovost. Zdravotnictví tak dostane ročně místo 5,53 miliardy korun jen 180 milionů. Pokud poplatky budou zrušeny, žádají zdravotníci ke stejnému datu zvýšení odvodů státu a novelu úhradové vyhlášky.

Zrušení poplatků by se v lékárnách mělo provázat s poklesem DPH

Ústavní soud zrušil také letošní úhradovou vyhlášku, a to k 31. prosinci 2014, aby pojišťovny podle ní mohly vyúčtovat doplatky letošní péče. Soudci odmítli plošné regulace a to, že podmínky lékaři neznali předem. Ve vyhlášce na příští rok ministerstvo připomínky soudců zohlednilo, zcela bez regulací prý vyhláška ale být nemůže, jinak by na péči bylo potřeba o 50 až 60 miliard korun ročně víc.

Zrušení poplatků se v lékárnách má provázat s poklesem DPH na léky. Nyní je 15 procent, v plánu je zavedení ještě jedné snížené, zřejmě pětiprocentní sazby. Tento plán ale může narazit na odpor EU.

Podle zdravotníků by neměl být technický problém poplatky kompenzovat. Otázka ale je, zda na to pojišťovny mají. Rezervní fond VZP je prázdný, potíže mají už i některé zaměstnanecké pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…