Prezident Zeman si předělal nejslavnější slogan Václava Havla. A pak vypustil ještě výbušnější šrapnel

31.08.2017 21:38

Týden se sešel s týdnem a na obrazovce TV Barrandov se znovu objevila tvář prezidenta Miloše Zemana, kterého zpovídal ředitel této televize Jaromír Soukup. Zeman se znovu vrátil k policejní žádosti o vydání Andreje Babiše (ANO), mluvil o falešných zprávách, citoval Václava Havla a zmínil také setkání s vrahem Jackem Rozparovačem. Nikoli poprvé také prohlásil, že se nemáme před nikým hrbit a máme se chovat jako suverénní země.

Prezident Zeman si předělal nejslavnější slogan Václava Havla. A pak vypustil ještě výbušnější šrapnel
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

Na úvod Soukup připomněl, že nově zvolení poslanci budou muset podávat majetková přiznání. Tato povinnost se týká 30 tisíc funkcionářů. „Neobáváte se, že to odradí lidi od vstupu do politiky?“ ptal se ředitel. „Pokud se některým lidem bude chtít jít do politiky proto, aby skrývali svůj majetek nebo příjmy, pak v politice nemají co dělat,“ odvětil prezident. „Poctiví lidé se mají svým majetkem chlubit,“ zdůraznil prezident. Tak to dělají i Američané. Chlubí se tím, jak jsou bohatí, a neustále všem říkají, že se mají dobře. „Když se zeptáte Čecha, jak se má, odpoví vám, že to stojí za, tři tečky, to byste museli vypípat,“ dodal k tomu ještě prezident.

Poté se vyjádřil ke svým týden starým slovům o tom, že policejní žádost o vydání Andreje Babiše považuje za provokaci. Tato prezidentova slova překvapila např. sociální demokracii. „Já si myslím, že reakce se daly očekávat podle hesla, že potrefená husa se vždycky ozve,“ zhodnotil to lakonicky prezident. „Já se pouze vždy ptám, proč toto obvinění nepadlo o rok nebo o dva dříve. A vzkázal jsem sociální demokracii, zda Kubiceho zprávu, jakože ano, nepovažovala za policejní provokaci,“ dodal ještě.

Soukup se prezidenta zeptal také na další nahrávky anonymní skupiny Šuman, která na sociálních sítích šíří nahrávky s Andrejem Babišem. Prezident prý všechny anonymní dopisy, které mu přijdou na Hrad, hodí do koše, protože si neváží lidí, kteří nemají odvahu se podepsat. Totéž by proto udělal s anonymními nahrávkami skupiny Šuman.

„Přede mnou byl jeden prezident, který říkal, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Já říkám, že zdravý rozum musí zvítězit nad nenávistí. Takže když vidím fake news, jak říkal Donald Trump, tak se ptám, odkud to máte, prozraďte zdroj, a když ho neprozradíte, běžte do Prčice,“ shrnul svůj názor prezident. O falešných zprávách prý často mluví především ti politici, kteří ve volbách prohrávají. Jejich reálný dopad je ale sporný, protože ruský prezident Vladimir Putin přijal francouzskou prezidentskou kandidátku Marine Le Penovou a řada lidí hned bila na poplach. Jenže Le Penová pak volby prohrála, takže setkání s Putinem jí nijak neprospělo. „Jednou, pokud já třeba vyhraji prezidentské volby, tak by oponenti mohli tvrdit, že jsem agent Číny a že čínští agenti způsobili můj volební úspěch,“ dal příklad prezident.

Pár slov padlo i k Centru pro boj proti terorismu a hybridním hrozbám na Ministerstvu vnitra ČR. Zeman toto centrum znovu zkritizoval. „Já už jsem nedávno říkal, že uplynulo půl roku a toto oddělení neodhalilo ani jednu dezinformaci, tak se ptejme, k čemu takové oddělení je,“ pravil prezident. „Já myslím, že oni odhalili jen svůj falešný profil na sociálních sítích,“ přisadil si ještě Soukup. Zeman se zasmál.  

Jaké vraždy jsem si objednal u Jacka Rozparovače?

Ve druhé polovině pořadu odmítl myšlenku, že potřebujeme zákon o lobbingu, protože napsat někam větu, že se politik sešel s Františkem Vopršálkem, nemá příliš smysl, pokud se k tomu zároveň nedopíše, o čem se jednalo, což by vydalo na celou stránku a vedlo by to k tomu, že by politici stále jenom vyplňovali údaje o tom, s kým mluvili.

„Kdybych třeba napsal, že jsem se sešel s Jackem Rozparovačem, tak bych tam taky musel napsat, o čem jsme jednali a kolik nájemných vražd jsem si u něj objednal. Kdybych to tam nenapsal, tak by to taky mohlo znamenat, že Jack Rozparovač přišel na čaj.“

Prozradil také, že v politice je člověk relativně osamělý a skutečných přátel má jen málo. „Já bych třeba řekl, že mám zdvořilé až přátelské vztahy s čínským prezidentem i s ruským prezidentem a ze střední Evropy i s polským prezidentem či maďarským prezidentem,“ uvedl.

Jaromír Soukup také otevřel téma uprchlické krize a zmínil slova německé kancléřky Angely Merkelové, podle které by mohly země, které odmítají přijímat uprchlíky, čelit určitým následkům. Co tím mohla myslet? Podle prezidenta mohla mít německá kancléřka na mysli především finanční sankce. Prezident má v této otázce jasno.  

„Když se necháme vydírat a budeme se hrbit, přijdou další a další požadavky. Nezapomínejte na to, že součástí naší suverenity je i rozhodování o tom, koho budeme mít na našem území. Tuto suverenitu nám nemůže vzít žádná instituce Evropské unie,“ zdůraznil Zeman. 

SLEDUJTE VIDEO Snaží se tradiční politici zničit Babiše a hnutí ANO?

 

„Mimochodem, byly tady dobře míněné pokusy sem uprchlíky umístit. Vzpomeňte si na generaci 21 nebo co. Přijela sem rodina z Iráku a šéf této rodiny řekl, že nebude bydlet v pomalovaném kravíně. Přitom jiná česká rodina by v tomto bytě ráda bydlela,“ uzavřel uprchlické téma prezident.

Stranou pozornosti prezidenta nezůstalo ani přetrvávající napětí na Korejském poloostrově. Zeman má za to, že vojenský zákrok proti severokorejské komunistické diktatuře by neměl smysl.

„Kdyby tento zákrok vedl ke změně severokorejského režimu, tak bych to dokonce i uvítal, ale mám obavu, že se to nestane. Víte, co je to stockholmský syndrom, pane Soukupe? To vězeň získá sympatie ke svému vězniteli. A já se obávám, že řada Severokorejců získala sympatie ke Kim Čong-unovi,“ posteskl si prezident. Válka podle jeho názoru ale nehrozí. „Vy si opravdu myslíte, že si ten stupidní tlouštík neuvědomuje, že útok na (jihokorejskou metropoli) Soul by předznamenal jeho poslední okamžiky v úřadě? A chce prožít takové okamžiky?“ ptal se prezident.

Když se pořad blížil ke konci, Zeman znovu zopakoval, že nepovede žádnou kampaň za své znovuzvolení, a nadále na tom trvá. Podle všeho si příliš nedělá hlavu se stanovisky úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, podle kterého jsou i prezidentovy cesty po krajích také předvolební kampaní, pakliže se v předvolebním čase setkává před volbami. Zeman ale oponoval, že nic takového ten zákon neříká. „To je tvrzení nějakého hloupého úředníka,“ pravil prezident. Za hloupého tak označil člena úřadu Jana Outlého, který přesně tento výklad předestřel ve čtvrtečním Interview ČT24.

Zeman je bytostně přesvědčen, že by se politik měl setkávat se svými voliči. Existují sice i tací politici, kteří se nechají zavřít do sněmovny a čtyři roky voliče nevidí, ale tito politici podle Zemana dělají velkou chybu. V tom, že se politik může setkávat s voliči, a pokud to dělá soustavně, neze to chápat jako kampaň, prezidenta podpořil také profesor Aleš Gerloch, uznávaný odborník v oblasti práva, na což Zeman také poukázal.

Když vyčerpal toto téma, otevřel ještě jedno. Poslední. Platy učitelů. Prezident se domnívá, že by se platy učitelů měly zvýšit. Vypustil proto do věta další „šrapnel“.

„Ale teď, co je tady podstatné. A teď zazní další šrapnel. Na rozdíl od většiny ostatních politiků já také říkám, kde na to vzít peníze. Za mé vlády bylo 80 tisíc čistých úředníků. Dávali jsme dvě miliardy ročně do informatizace státní správy, aby rutinní práce vykonával počítač. A víte, jak to dopadlo? Jak je to teď? Víte, kolik je úředníků? Tipněte si,“ vyzval prezident Soukupa. „160 tisíc,“ odhadl Soukup. „Téměř jste se strefil,“ pochválil Zeman moderátora. „Je to 155 tisíc,“ doplnil nespokojeně. Kdyby úředníků ubylo, a to na všech úrovních včetně městských úřadů, hned by bylo více peněz na platy učitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…