Zdražení vody: Doplatí na to zahrádkáři, zemědělci a obyvatelé těch nejmenších vesnic. My ve městech se chechtáme

16.08.2016 11:54

„Blb, kterej volil lidovce, bude platit za čerpání vody ze studně dvojnásobek až trojnásobek,“ poukázal na novelu vodního zákona ohledně plateb za vodu komentátor Štěpán Kotrba. Na toto téma dnes svolali i tiskovou konferenci odboráři ČMKOS.

Zdražení vody: Doplatí na to zahrádkáři, zemědělci a obyvatelé těch nejmenších vesnic. My ve městech se chechtáme
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

„Prošel-li by vodní zákon v takovém znění, v jakém je dnes ve Sněmovně, měl by dopad na všechny občany České republiky, neboť by došlo ke zdražení vody,“ zdůraznila předsedkyně OS DLV Jaroslava Nestěrová odmítnutí zákona. 

„Nejvíc na lidoveckou hloupost doplatí zahrádkáři, zemědělci a obyvatelé těch nejmenších vesnic. Gratuluji bělobrádkovcům k úspěchu v budoucích volbách. My ve městech, kteří lidovce nevolíme, se chechtáme,“ podotkl dále Kotrba. 

„Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o vodách. Jsou tam dva body, na něž musíme reagovat. Prvním bodem je poplatek o odběru podzemní vody, který je v současné době stanoven na dvě koruny za metr krychlový. Tento poplatek by se měl zvýšit do roku 2022 až na šest korun za metr krychlový,“ zmínil místopředseda OS DLV Pavel Růžička. Pokud by se zvedly poplatky, jak se navrhuje v zákoně, mohlo by to pětičlennou domácnost zatížit podle Růžičky až sedmnácti stovkami navíc ročně.

„Navrhuje se také zvýšit poplatek za stočné. Když jsme to spočítali dohromady, vedlo by to ke zvýšení až o 17 % vodného a stočného. Proto bojujeme proti zákonu o vodách. Chceme, aby se novela stáhla a aby se o tom začalo odborně diskutovat a diskutovalo se celkově o koncepci vodního hospodářství,“ zmínil Růžička s tím, že navrhují navýšení ceny za povrchovou vodu, nikoliv za podzemní vodu. 

Návrh ohledně navýšení poplatků za čerpání podzemních vod vychází z pera ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Kritizuje jej ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Jak je již patrné z komentáře Štěpána Kotrby, oproti tomu lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka zvýšení poplatků podpořil. Ministerstvo životního prostředí dle jeho názoru sice dělá nepopulární, ale logický krok směřující k ochraně cenného zdroje. 

Plán na trojnásobné zvýšení do roku 2022 ministr představil na jaře, přičemž podle něho jde o kompromis, neboť původně uvažoval o čtyřnásobném navýšení. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Brabec argumentuje i tím, že nyní za kubický metr pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…