Zdražím alkohol. Hodně, oznamuje Heger a Kalousek na to...

27.09.2012 7:41

Spotřební daň na alkohol by se podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) měla zvýšit o 20 procent. Alkohol je totiž v Česku až příliš levný. A co mu na to říká stranický kolega ministr financí Miroslav Kalousek? Tváří se skepticky. Neříká vlastně nic moc, protože se navýšením daní může ještě více rozjet černý trh a pašování.

Zdražím alkohol. Hodně, oznamuje Heger a Kalousek na to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Na otázku Hospodářských novin, zda bude ministr Heger navrhovat vyšší spotřební daň na alkohol, řekl jednoznačné ano. Zato velice nekonkrétní byl šéf zdravotnictví v reakci kolegy z financí Kalouska.

"Pro zvýšení ceny existuje významný argument, a to vysoká spotřeba alkoholu u českých dětí. Je prokázáno, že pokud se cena zvýší, má to pozitivní vliv," uvedl Heger. Argumentuje také tím, že zatímco cena cigaret se v poměru k průměrnému platu zvedla od roku 1989 desetkrát, u alkoholu to bylo jen dvakrát.

Pokud by se daň opravdu o 20 procent zvýšila, u tvrdého alkoholu by to znamenalo zhruba desetiprocentní zdražení. Lihovarníci však jeho záměr označují za hloupost.

A co Hegerovi na navýšení daně říká Kalousek? „Většinou nic moc,“ míní Heger a odkazuje se na obecný fakt, že pokud se zvedne daň, rozjede se černý trh a pašování. „Nedokážu posoudit, jestli to opravdu u těchto látek takhle jednoznačně funguje,“ dodává ministr zdravotnictví.

Tuto tezi podporují i lihovarníci, podle nich by opatření rovněž ještě více podpořilo černý trh a lidé by také alkohol dováželi víc z ciziny.

Češi v pití alkoholu zaujímají podle různých statistik druhé až čtvrté místo na světě a nejvíce v Evropě pijí i české děti, píší HN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…