Zdrcující fakta o uprchlících: Dějí se věci, o kterých se nepíše, ale zasáhnou nás. Měli bychom to vědět

03.02.2016 10:12

Podle humanitární organizace World Food Programme, působící v rámci OSN, čelí jižní Afrika v letošním roce vážné hrozbě neúrody obilí v důsledku historicky nízkých srážek. Devětadvacet milionů lidí žijících v oblasti údajně nemá přístup k dostatečnému množství potravin v odpovídající kalorické hodnotě. Podrobnější informace přináší server Irinnews.

Zdrcující fakta o uprchlících: Dějí se věci, o kterých se nepíše, ale zasáhnou nás. Měli bychom to vědět
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„V mnoha oblastech jižní Afriky nepršelo vůbec nebo málo a v mnoha zemích již pomalu končí či skončilo období vhodné pro výsadbu obilí. Výhled je skutečně alarmující. Celý region je navíc na problémy takového rozsahu špatně připraven. Zásoby jsou vyčerpány, ceny potravin stouply a podstatně se také zvýšil počet lidí se ztíženým přístupem k základním potravinám,“ varovala největší humanitární organizace ve svém nedávném prohlášení. Jak uvádí server Irinnews, jižní Afrika nyní pociťuje dopady působení El Niña, které se objevily v loňském roce. „Podle Famine Early Warning Systems Network se bude celý nadcházející rok vyznačovat podprůměrnými srážkami a vysokými teplotami. Následná potravinová krize potom patrně přetrvá do příští roku.“

Za největší oběť nízkých srážek je dle serveru Irinnews pokládána Jihoafrická republika, která je hlavním producentem kukuřice v regionu. „V loňském roce ovšem klesla produkce kukuřice v porovnání s rokem 2014 o 30 % a země musela naopak šest milionů tun kukuřice dovézt. Výsadba obilí navíc kvůli zpožděným dešťům začala později než obvykle. Sucho tvrdě dopadá na drobné zemědělce, z nichž někteří z důvodu bezvýchodné situace již spáchali sebevraždu. Stav nouze byl vyhlášen v pěti z devíti provincií,“ uvádí Irinnews a informuje rovněž o zhoršující se situaci v Malawi, kde úroda kukuřice ve srovnání s pětiletým průměrem poklesla o 24 % a více než pětina zdejšího obyvatelstva nemá dostatečný přístup k potravinám v odpovídající kalorické hodnotě.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

O mnoho lepší není situace ani v Zimbabwe, kde poklesl objem úrody kukuřice dokonce o 42 % a v přímém ohrožení v souvislosti s nedostatkem výživných potravin se nachází 1,5 milionu obyvatel. Zničující sucha se ze sousední Namibie šíří také do Angoly, kde je nejvíce zasažena provincie Cunene, kde žije 800 000 lidí, což představuje 72 % populace. V přímém ohrožení se však dle OSN nachází přibližně dalších 450 000 Angolanů. V zemi hromadně umírají hospodářská zvířata a podvýživa u dětí již dosáhla alarmující hranice 15 %. Paradoxní situaci způsobil El Niño v Mosambiku, kde jednu část země ochromily záplavy a druhou zase sucho. V nejistotě z nedostatku potravin v současné chvíli žije tři čtvrtě milionu obyvatel.

„Na Madagaskaru se nacházely v loňském roce v přímém ohrožení z nedostatku potravin téměř dva miliony lidí, tedy přibližně polovina populace. Současná sucha nejvíce ohrožují čtyři sta tisíc obyvatel žijících v jižních provinciích. Stejně tíživě doléhá zhoršující se situace na Zambii, kde poklesla produkce kukuřice o celou pětinu ve srovnání s rokem 2014. Země má sice dostatek zásob, což jí umožnilo i přes pokles produkce vyvážet kukuřici do Zimbabwe, ale přesto i v této zemi čelí nejméně 800 000 obyvatel hrozbě hladu,“ uvádí Irinnews a zmiňuje se dále o Lesothu, Svazijsku, Namibii a Demokratické republice Kongo. „Nejdramatičtější situace panuje v Kongu, kde čelí nedostatku potravin téměř 7 milionů lidí. Svazijsko zase trpí prudkým zvýšením cen kukuřice o 66 %, v Namibii došlo ke snížení produkce kukuřice o 44 % a v Lesothu je ohrožena celá třetina populace,“ uzavírá svůj neradostný přehled server Irinnews.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…