Zdroj: Babiš přemýšlí, že na premiéra navrhne někoho jiného, než sebe. I když nerad

14.08.2017 13:44

I přestože prezident Miloš Zeman o víkendu uvedl, že v případě, že dojde k trestnímu stíhání Andreje Babiše (ANO) a jeho hnutí vyhraje volby, jmenuje ho i tak premiérem, ANO již diskutovalo o variantě, že by předsedou vlády byl někdo jiný než Babiš. Píše o tom server iHNed.cz.

Zdroj: Babiš přemýšlí, že na premiéra navrhne někoho jiného, než sebe. I když nerad
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

O vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání požádala Policie Poslaneckou sněmovnu v minulém týdnu. Většina potenciálních koaličních partnerů ANO tak nyní vidí jako překážku to, že by měl vládu po volbách sestavovat obviněný politik. Babišovo hnutí ANO totiž s největší pravděpodobností volby vyhraje. 

Jak uvádí server iHNed.cz, v hnutí se tak již řešilo, že by mohlo na předsedu vlády nominovat i jiného kandidáta. O této možnosti se prý dokonce debatovalo ještě před policejní žádostí o Babišovo vydání.

„Myslím, že pokud by to bylo buď opozice, nebo koalice bez Babiše, že se nároku na premiérský post zřekne, byť jen velmi nerad,“ uvedl zdroj z vedení strany. Oficiálně tyto spekulace nikdo potvrdit nechce. Sám Babiš z dovolené v Itálii vzkázal, že spekulovat nechce a volby jsou daleko.

A to přitom prezident Miloš Zeman ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že počítá s vítězstvím ANO, a premiérem tak jmenuje Babiše, i když bude obviněn. Jak dodal Ovčáček, o vině a trestu rozhoduje soud. Přitom před čtyřmi lety to byl sám Zeman, kdo kvůli kauze Nagyová a policejnímu zásahu na Úřadě vlády odmítl jmenovat novou vládu v čele s ODS a jmenoval raději úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem. 

Původní text ZDE

Obviněný politik ve vládě je však nepřípustný pro většinu vrcholných politiků. Kromě Lubomíra Zaorálka, volebního lídra ČSSD, to řekl i šéf lidovců Pavel Bělobrádek či předseda STANu Petr Gazdík. 

„Andrej Babiš nemůže být se svými nevyřešenými problémy součástí budoucí vlády. Jeho situace je nyní ještě komplikovanější,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Jeho strana spolupráci s Babišem odmítá stejně jako TOP 09. 

Na otázku, jak by v této věci postupoval, kdyby byl prezidentem, musel pak v on-line rozhovoru se čtenáři iHNed.cz odpovídat prezidentský kandidát Jiří Drahoš. V případě, že by ANO disponovalo potřebnou přesvědčivou většinou křesel ve Sněmovně, neměl by podle svých slov jinou možnost, než sestavením vlády Andreje Babiše pověřit. 

„Prezident je povinen postupovat podle Ústavy a při pověření sestavení vlády musí vycházet z výsledků voleb – vůle voličů,“ řekl Drahoš.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…