Zdroj blízký Hradu spekuluje o tom, že Zeman dosadí do Sobotkovy vlády svého muže

17.12.2013 12:05

Miloš Zeman by podle informací, které získaly Lidové noviny, rád viděl na postu ministra zahraničních věcí Hynka Kmoníčka. Hrad by tak získal rozhodující vliv na utváření zahraniční politiky.

Zdroj blízký Hradu spekuluje o tom, že Zeman dosadí do Sobotkovy vlády svého muže
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Právě možnost ovlivňovat podobu zahraniční politiky budoucího vládního kabinetu stojí podle LN za variantou, která počítá s tím, že by dosavadní šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček zastával post ministra zahraničí.

„Prioritou pro prezidenta je, aby měl vliv na Ministerstvo zahraničí. A to buď přes svého člověka, nebo přes někoho lehce ovlivnitelného. Ideální by při tom byla nominace Kmoníčka na ministra zahraničí,“ uvedl pro LN zdroj blízký Hradu.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka tuto variantu ale vylučuje. „Zahraniční věci mají ve vládě řešit dva lidé. Jedním je premiér, který se primárně věnuje unijní agendě. Druhým je ministr zahraničí,“ uvedl Sobotka.

Pro Zaorálka je počítáno s postem vicepremiéra pro Evropu

Jde totiž o to, že ve zmíněné variantě se počítá s postem vicepremiéra vlády pro Evropu pro Lubomíra Zaorálka. To by byl už třetí člověk ve vládě s kompetencemi v oblasti zahraniční politiky. LN uvádějí, že by přesto mohl Zaorálek jako vicepremiér Sobotkovi vyhovovat. Tvořil by totiž protiváhu Andreji Babišovi. Ten se asi stane vicepremiérem pro ekonomiku. Je prý pravděpodobné, že pokud by byl nominován Kmoníček, který je řadovým členem ČSSD, mohl by být Miloš Zeman méně kritický k výběru ostatních ministrů a nedělal by prý Bohuslavu Sobotkovi potíže při jejich jmenování.

Hynek Kmoníček spekulace deníku LN nepotvrdil. Zato otevřeně promluvil o prioritách Hradu. „Takovou nabídku jsem zatím nedostal, takže je předčasné uvažovat, jak bych reagoval. Pro mě je v tuto chvíli podstatné pouze to, aby výsledkem jednání byla záruka, že se nebude opakovat stav a způsob komunikace mezi Ministerstvem zahraničí a Hradem z dob vlády Petra Nečase,“ uvedl Kmoníček.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…