Zdroj novin: Mynář prý nezískal prověrku

23.09.2015 7:04

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) prý odmítl v těchto dnech udělit bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ kancléři prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. S odvoláním na důvěryhodný zdroj to uvedl deník Právo.

Zdroj novin: Mynář prý nezískal prověrku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Důvody, proč Mynář prověrku nezískal, zatím nejsou jasné. S největší pravděpodobností o nich ale byl již informován prezident Miloš Zeman.

Z jeho dřívějších slov vyplývá, že bez prověrky Mynář na Hradě nezůstane. „Vratislav Mynář si především bude muset urychleně udělat prověrku. To je conditio sine qua non (podmínka, bez které nelze),“ uvedl Zeman koncem října 2013 v České televizi.

Celý text je ZDE

„Nastupují dvě možnosti – buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového,“ dodal k tomu tehdy prezident.
Prezident může počkat, až bude rozhodnutí pravomocné

Miloš Zeman se podle Práva během posledních sedmi dnů setkal na Pražském hradě hned dvakrát s ředitelem NBÚ Dušanem Navrátilem a o Mynářově situaci hovořili. Zeman údajně závěry NBÚ nijak nerozporoval a ani na jeho šéfa nijak netlačil.

Prezident prý nyní může vyčkávat, až bude rozhodnutí NBÚ pravomocné. A to nemusí být hned tak brzy. Kancléř má totiž právo podat proti rozhodnutí NBÚ tzv. rozklad, o kterém bude rozhodovat přímo ředitel úřadu Navrátil.
Celá věc se ještě může táhnout několik měsíců

U něj se dá údajně očekávat, že se za verdikt svých podřízených postaví, ostatně o jejich šetření a závěrech je podle všeho průběžně informován.

Pokud by rozklad Mynáře zamítl, bylo by neudělení prověrky pravomocné. Mynář pak má ještě možnost obrátit se na pražský městský správní soud se žalobou na samotný NBÚ a jeho rozhodnutí. A kdyby ani tam neuspěl, může podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Pokud by se Mynář rozhodl tyto právní kroky využít, může se kauza jeho prověrky protáhnout i na několik měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…