Zdroje hovoří: Jak si šéfové zdravotnictví kryjí záda? A kde si namočil ruce Babiš?

20.10.2014 16:10

Jedním z prvních kroků ministra zdravotnictví Němečka bylo zřízení Přístrojové komise. Zdánlivě pozitivní krok však ve světle několika reportáží České televize dostává jiný rozměr. Nejdříve jsme se dozvěděli, že ministr zakoupil CyberKnife skoro o 100 procent dráž než je cena obvyklá a následně přinesli Reportéři informace o bývalém řediteli nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalém, který ve svém diáři popisoval jednotlivé kroky při nákupu nového Gamma nože a svou úzkou spolupráci s nynějším ředitelem VZP Kabátkem.

Zdroje hovoří: Jak si šéfové zdravotnictví kryjí záda? A kde si namočil ruce Babiš?
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Ještě zajímavější je sledovat společnou historii obou pánů, tedy Němečka a Kabátka. Němeček je bývalý předseda představenstva Centra buněčné terapie a diagnostiky a.s. (CBDT) a Zdeněk Kabátek je bývalý člen představenstva Národního tkáňového centra, které je sesterskou firmou CBTD. Projekt CBDT kritizoval před časem také ministr financí Andrej Babiš. Poté, co byl Kabátek jmenován do čela VZP, Němeček uvedl, že jeho jméno je ta nejlepší možná volba.        

K věci. Ministerská komise povoluje nákup přístrojů ze státních peněz. Proto nyní VZP podmiňuje uzavření smlouvy s Protonovým centrem na diagnostiku povinností získat souhlas Přístrojové komise. Tento požadavek je podle námi oslovených zdrojů absurdní. Na přístroje Protonového centra, již dávno zakoupené bez účasti státu či veřejných financí, neexistuje na ministerstvu dokonce ani odpovídající formulář.

VZP tak prakticky trvá na tom, že aby mohla uzavřít smlouvu na velmi nedostatkovou diagnostiku s PTC, musí toto Centrum požádat Přístrojovou komisi, aby schválila nákup přístrojů za peníze, které nešly z veřejných zdrojů a přístroje jsou skoro dva roky v provozu.

Proč se do zdravotnictví doopravdy zatím nepustil Andrej Babiš, je podle některých zdrojů, které si nepřály být jmenovány, celkem jasné. Hnutí ANO totiž zastupuje na resortu zdravotnictví Josef Vymazal, který si například s šéfem VZP v pořadu Máte slovo víceméně notoval. Vymazal navíc čelí trestnímu oznámení kvůli dvěma nákupům přístrojů magnetické rezonance v době, kdy vedl radiodiagnostické oddělení Nemocnice Na Homolce. 

Co Protonové centrum nabízí?

Protonové centrum disponuje uceleným systémem diagnostiky, jehož součástí je i PET/CT. Tato diagnostika zaujímá významné místo mezi ostatními vyšetřovacími postupy, bohužel průměrná čekací doba na toto vyšetření je v ostatních pražských centrech až 2 měsíce, což u mnoha onkologických pacientů může znamenat prodlevu v zahájení léčby nebo nemusí být správně stanoven úvodní rozsah onemocnění. Na kritickou situaci a velmi obtížný přístup k nejmodernější zobrazovací metodě PET/CT upozorňoval v minulosti i předseda společnosti nukleární medicíny MUDr. Jozef Kubinyi, Ph.D.

Protonové centrum od svého otevření nabízí potřebnou diagnostiku a špičkové přístroje českým pacientům. Nabízelo ji i řediteli VZP Kabátkovi, ale ten nabídku odmítl s tím, že pro klienty VZP není třeba uzavírat smlouvu s dalším diagnostickým pracovištěm, protože stávající kapacita je dostatečná.

Protonové centrum přitom disponuje nejmodernějšími a nejcitlivějšími přístroji, které jsou v současnosti na trhu. Nabízí vyšetření prostaty, spektroskopické vyšetření mozku, MR vyšetření prsů, či PET/CT s fluorocholinem. Nabízí počítačovou tomografii, magnetickou rezonanci a PET/CT (spojené vyšetření počítačovou tomografií a pozitronovou emisní tomografií) s doplňkovým vybavením pro tzv. virtuální simulaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…