Zdvořilý Havel, vyděšený Klaus. Novinář z MF DNES vydal knižně své rozhovory

11.10.2013 21:47

Dlouholetý redaktor Mladé fronty Dnes Jiří Kubík vydal knihu rozhovorů s významnými i mnohem méně významnými osobami a osobnostmi českého veřejného života s názvem „Na Hradě a v podhradí.“ Mezi jinými jsou totiž v knize obsaženy i hovory se všemi třemi dosavadními českými prezidenty. V komentářích autor slibuje odhalení ze zákulisí novinářské práce.

Zdvořilý Havel, vyděšený Klaus. Novinář z MF DNES vydal knižně své rozhovory
Foto: archiv
Popisek: Saudkova kresba Václavava Havla s podpisem

Rozhovory redaktora Kubíka vycházely roky v Mladé frontě Dnes. Anotaci na knihu přinesl sesterský internetový portál iDnes.cz. Rozhovory však tvoří v knize jen jeden plán – autor je dodatečně doplnil rozsáhlými komentáři, informujícími o pozadí vzniku rozhovorů a zasazují tehdy aktuální věci do kontextu. "Čtenáři se tak mohou vrátit v čase," píše server.

Vedle rozhovorů s prezidenty spis obsahuje mj. i zpovídání Zdeňka Svěráka, Michala Viewegha, Věry Čáslavské, Vladimíra Franze či Dominika Duky, tedy poměrně různorodé spektrum zajímavých osobností.

„Je samozřejmě velký rozdíl, s kým rozhovor vedete,“ cituje deník Kubíkův úvod knihy. Miloše Zemana údajně nezajímají námitky, vyjadřuje se v bonmotech a rád člověka „setře“. Naproti tomu Václav Klaus podle autora užívá při hovorech klidný, vemlouvavý hlas. Marně byste prý hledali razantního člověka, jak si většina lidí Václava Klause pamatuje z vystoupení a rozhovorů, například v televizním vysílání. „Navíc hraje očima: už při položení otázky občas vidíte ten děs z toho, na co se ho ptáte,“ dodává autor.

Naproti tomu pro zesnulého prezidenta Havla má redaktor Kubík, jehož list měl k Havlovi vždy blízko, slova uznání: při rozhovoru byl prý vstřícný, tichý a zdvořilý. „Až jsem si říkal, že ta plachost k hlavě státu, byť bývalé, snad ani nepatří. Ale názory měl silné a jasné, do nich se plachost nepromítala,“ komentuje Kubík v knize.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…