Že Babiš nevěděl, komu patří pozemky pro průmyslovou zónu na Karvinsku? Časopis přináší pozoruhodné informace

31.08.2015 22:29

Časopis Týden zpochybňuje tvrzení místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom, že nevěděl, komu patří pozemky na Karvinsku, kde by v budoucnu mohla vyrůst průmyslová zóna, a proto původně zvedl pro návrh na jednání vlády ruku. Z materiálů, které má Týden k dispozici, však vyplývá, že Babiš informaci dostal.

Že Babiš nevěděl, komu patří pozemky pro průmyslovou zónu na Karvinsku? Časopis přináší pozoruhodné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům,“ zpochybňoval Babiš vládní rozhodnutí o zřízení karvinské průmyslové zóny Nad Barborou, pro které sám zvedl ruku, aby se následně dožadoval jeho zrušení. Kabinet dle něho neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit zhruba za 200 milionů korun pozemky od společnosti patřící podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Z dokumentů, které má časopis Týden k dispozici, však vyplývá, že Babiš majitele pozemků znal. Nebo alespoň znát měl. V podkladech, které pro vládu připravil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), je dle časopisu zmíněna společnost Asental Land hned pětkrát jako majitel pozemků. Nahlédnutím do obchodního rejstříku lze prý zjistit, že majitelem je nizozemská společnost Asental Property. O té se pak údajně na webových stránkách BXR jednoznačně konstatuje, že je kontrolována Zdeňkem Bakalou a jeho rodinou.

Týden zároveň poukazuje na to, že ani tato drobná detektivní práce nebyla nutná. V připomínkovém řízení se prý jednoznačně konstatuje, že je společnost Asental nástupkyní Bakalovy RPG RE Land. „To mám číst tři tisíce připomínek, které k tomu dokumentu byly? Notabene připomínku nikoli Ministerstva financí, ale Úřadu vlády?“ hájí se Babiš. Není v tom prý sám, devět ministrů vlády ze sedmnácti údajně nevědělo, komu pozemky patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…