Že Putin uzavřel skvělou dohodu s Čínou? Prý je to jinak

10.06.2014 8:41

Politický geograf Michael Romancov se ve svém dnešním komentáři pro Hospodářské noviny zamýšlí nad právě uzavřenou dohodou mezi Ruskem a Čínou týkající se dodávek plynu. Rusko se v ní zavázalo zprovoznit naleziště, vybudovat infrastrukturu a stát se jakýmsi záložním dodavatelem plynu.

Že Putin uzavřel skvělou dohodu s Čínou? Prý je to jinak
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Kremelská média sice informují o uzavřené smlouvě velmi pozitivně, ozývají se však i opačné názory, které tvrdí, že Rusko se tak dostává do područí Číny. Romancov mimo jiné cituje nezávislého novináře Konstantina Gaaze, který svůj názor vyjádřil lapidárně: „Rusko požadovalo, navrhovalo, odcházelo od stolu a bouchalo dveřmi, zatímco Čína čekala a dočkala se!“

Romancov v této souvislosti nachází paralely v podobě Něrčinské smlouvy uzavřené roku 1727. Tehdy byly předmětem obdobné dohody dodávky kožešin a čaje, nyní plyn. Jedno mají ovšem obě smlouvy podle Romanceva společné a tím jsou nevýhodné podmínky pro Rusko. Romancov připomíná, že dohoda o dodávkách plynu pro čínský trh byla na stole již v roce 2010.

Tehdy ji však Rusko rázně smetlo ze stolu. Dochází tedy k přesvědčení, že hlavním důvodem, proč s ní nyní ruský prezident Putin souhlasí, je nepříliš pozitivní vývoj v současném rusko-ukrajinském konfliktu a snaha „dále fragmentovat Ukrajinu a k Rusku znovu připojit tzv. Nové Rusko“.

Romancov však zároveň dodává, že přesné znění čínsko-ruské smlouvy neznáme a do jisté míry tak můžeme o její výhodnosti či nevýhodnosti pro Rusko pouze spekulovat. Více snad podle něj napoví příští týdny a měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…