Ze Skotska znovu zahřmělo. Tamní premiérka chce nové referendum o nezávislosti na Británii

13.03.2017 18:55

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová má v úmyslu prosadit nové referendum o nezávislosti země. O svolení jej uspořádat požádá britský parlament v příštím týdnu. Všelidové hlasování by ráda uskutečnila koncem příštího roku, případně začátkem roku 2019. V té době by měly být jasné už podmínky odchodu Británie z Unie.

Ze Skotska znovu zahřmělo. Tamní premiérka chce nové referendum o nezávislosti na Británii
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

S referendem o skotské nezávislosti však nesouhlasí britská premiérka Theresa Mayová. Jak však uvádějí britští komentátoři, nakonec na něj asi přistoupí. Nyní však před Mayovou stojí vyjednávání podmínek takzvaného Brexitu. Proces má trvat dva roky a vyvrcholí uzavřením dohody o další spolupráci mezi Britskými ostrovy a Unií. 

Sturgeonová se chtěla do tohoto procesu také zapojit a uzavřít s EU vlastní dohodu. Skotové totiž v referendu o vystoupení z Evropské unie hlasovali jasně pro setrvání země v evropském společenství. Premiérka Mayová však s tímto postupem nesouhlasila.

O nezávislosti Skotska se už jednou hlasovalo, a to v roce 2014, kdy skotští separatisté prohráli. „Mayová může referendu jen těžko zabránit, protože by hrozilo, že tím dotlačí veřejné mínění (ve Skotsku) k nezávislosti,“ varoval k současné situaci politolog Mark Diffley.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…