Ze Šumavy ať je největší přírodní rezervace. ČSSD by měla přehodnotit přístup k atomu. Paroubek radí, jak by měla sociální demokracie získat voliče

01.12.2016 10:13

Obsáhlý rozhovor poskytl dnešní MF Dnes expremiér a bývalý šéf sociální demokracie Jiří Paroubek.

Ze Šumavy ať je největší přírodní rezervace. ČSSD by měla přehodnotit přístup k atomu. Paroubek radí, jak by měla sociální demokracie získat voliče
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ohledně svého možného opětovného vstupu do ČSSD uvedl: „Tyto věci probíhají na několika místech a já ty věci zvažuji.“

Sociální demokracii prý může pomoci svými zkušenostmi k tomu, aby zlepšila svoji politickou pozici, aby se dostala výš. „Mohu být jen voličem, můžu být členem, to záleží na členech, na místní organizaci. A mohu hrát i větší roli, nevnucuju vůbec nic,“ uvedl.

Jeho snaha pomoci by směřovala už k nejbližším parlamentním volbám. „Protože pokud vedení sociální demokracie neudělá kroky v programové oblasti, nezmění trochu vnitrostranický život nebo dost podstatně komunikaci s veřejností a marketing, sestup volebních preferencí, který je patrný v posledních čtyřech letech, bude pokračovat. A může negativně kulminovat v příštích volbách do Sněmovny,“ varoval Paroubek.

V krajských volbách se trefil s odhadem, že ČSSD získá do 15 procent hlasů, jaký výsledek odhaduje ve volbách následujících? „Pokud se neprojeví touha po změně a sociální demokracie bude pokračovat směrem, jakým jde, tak se obávám, že to může za jedenáct měsíců dopadnout někde mezi deseti dvanácti procenty,“ předvídá Paroubek.

Aby ČSSD zvrátila nepříznivý trend, musí říci, jaké jsou priority programu pro nejbližší období, co nového v tom programu přibude nebo co ze „starých“ věcí pojmout jinak. „Nejdůležitější témata se týkají přeměny diskurzu, který probíhá v politice především mezi ČSSD a ANO – na diskurz mezi levicí a pravicí. To by prospělo do budoucna i politickému systému, kdyby se hnutí ANO muselo vymezovat spíše jako pravostředová strana nežli strana všeobjímajícího gaullistického typu. Takže jsou to témata typu daní, druhá sazba korporátní daně zejména pro zahraniční firmy. Ze země odchází v některých letech i přes tři sta miliard v dividendách, takže kdyby tu zůstalo nějakých padesát šedesát miliard, měli bychom vyřešený problém se státním rozpočtem, byl by vysoce přebytkový. Dalším tématem je silná koruna, což bohužel ČSSD neakcentuje. Dokonce ústy některých svých představitelů vyjadřuje podporu politice slabé koruny České národní banky. Přitom to, že je slabá koruna, je možná maličkost pro někoho, kdo pracuje v čele ČNB, ale pro běžného člověka ze střední vrstvy asi ne. Pak třeba eventuální cizí vojenská základna na našem území, což bude téma, které nepochybně otevřou Američané. Viděl bych dvanáct patnáct témat, která mohou zásadně změnit obraz ČSSD,“ uvedl Paroubek.

Svěřil se také s tím, že posledního tři čtvrtě roku úplně změnil přístup ke stravě, cvičí dvě a půl hodiny denně, a to čínská cvičení čchi-kung a chuej-čchun-kung. „Změna stravy a skoro žádný alkohol a najednou zjišťuji, v jaké pozici jsou američtí mormoni, kteří nepijí alkohol celý život. Neutratí a ušetří spoustu energie. Já tu energii – i díky tomu, že se nezdržuji některými věcmi co dřív – dnes mám,“ prohlásil Paroubek.

Na otázku, zda by chtěl dělat volebního lídra ČSSD v Libereckém kraji uvedl, že dělat volebního lídra v některém kraji je sice významné. „Ale pokud bych neměl možnost měnit politiku ČSSD, představy o nějakém grandiózním úspěchu bych si mohl dělat těžko. Je potřeba změnit spíš politiku a teprve pak nějaké lidi a třeba lídry,“ uvedl.

A na jaké voliče by se podle Paroubka měla ČSSD zaměřit? „Na voliče levicového. Ale také ekologicky uvažujícího. A k tomu potřebujete ekologická témata. Třeba pan Zimola by měl přehodnotit svůj přístup k Národnímu parku Šumava. Osobně bych dával přednost tomu, aby tam vznikla největší přírodní rezervace v Evropě mezi Pyrenejemi a Uralem. Pan Zimola to chce rozdělit, chce, aby se tam více těžilo a pozemky se co nejvíce zhodnotily. ČSSD by pak měla totálně přehodnotit svůj přístup k atomové energetice. Stavět témata na dostavbě Temelína a Dukovan je předpotopní. Orientovat se na výrobu energií z obnovitelných zdrojů tak, aby stále více lidí dostávalo podporu na svoji výstavbu a mohli si vyrábět energii pro sebe. Svět se zásadně mění a pohled sociální demokracie by měl být jiný než pohled nějakých zájmových skupin, které chtějí získat obří zakázku, co bude jen zátěží pro většinu obyvatelstva,“ dodal Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…