Že by se konečně našel Peroutkův text? Podívejte se, co se dostalo do ruky Velebovi

08.05.2015 19:02

Naskenovaný text „Hitler je gentleman“, který měl napsat a v roce 1939 novinář Ferdinand Peroutka, dostal do rukou senátor Jan Veleba. Tomu se jako příznivci prezidenta Zemana nelíbí, že je hlava státu lynčována za to, že upozornila na „uklouznutí“ někdejšího, jinak uznávaného publicisty.

Že by se konečně našel Peroutkův text? Podívejte se, co se dostalo do ruky Velebovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPOZ Jan Veleba

„Pane Velebo, neměla by naše media zveřejnit toto?“ ptá se dnes čtenář na profilu politika a přikládá odkaz na Teplický kurýr, kde zveřejnili článek s titulkem „Nevím, ale neměl ten Zeman zase pravdu? Hm…baví se skvěle“. Autor zde zcela vážně píše, že článek od novináře Peroutky, „který je opěvován pražskou kavárnou, se našel. Zajímavé bude, co na to budou říkat media, která Zemana nejvíce kritizovala. Sledovat, jak se kroutí ze svých lží, bude opravdu zajímavé a opět poučné pro českou společnost a občany“.

Následuje sken výstřižku s článkem a následně i ne příliš čitelná kopie stránky Peroutkova listu Přítomnost.

 

Senátor Veleba zatím na čerstvou otázku na svém profilu neodpověděl. Na dotaz ParlamentníchListů.cz ale reagoval: „Mám informaci, že prezidentská kancelář zkoumá, zda je kopie textu pravá nebo ji někdo účelově vyrobil.“ Je možné, že někdo chce senátora i další sympatizanty Miloše Zemana jen vyprovokovat a poté je usvědčit z podsunutí falza. Očividně se tak nestane. „Je potřeba nyní vyčkat a nevyjadřovat se k věci s nějakými závěry,“ míní Veleba.

Kdyby to byla pravda, média už by toho byla plná

Podle senátora by nález textu byl ohromnou zprávou, kterou už by byla média zaplavená. „Neměl jsem dnes moc času sledovat zprávy, ale toto by byla bombastická zpráva. Nevšiml jsem si, že by to média rozehrávala,“ uvádí další domněnku, podle níž je zjevné, že skutečně jde nejspíše o podsunutí falzifikátu, který nebude brát vážně.

Totéž si myslí i někteří čtenáři Teplického kurýra, protože v diskuzní části pod článkem zveřejnili odkaz na archiv Peroutkovy Přítomnosti s tím, že tam nic takového není: „Škoda, že je to fake“. Na stránce, kde je vlevo vzpomínka na Karla Čapka a vpravo má být článek Hitler je gentleman, jsou totiž reklamy, jak se může každý přesvědčit.

Autor "Peroutkova" textu

Že se jedná ve skutečnosti o recesi a uvedený text podepsaný Ferdinandem Peroutkou je pouhý žert, dokazuje stránka na Facebooku "Opráski sčeskí historje ". Zde vznikl údajný Peroutkův článek "Hitler je gentleman".

Najde se článek? Je to jedno, jsou i jiné…Vůdce s velkým V

Na dotaz, zda se podle něj mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi podaří do konce června text v archivech nalézt či potvrdit pravost kopie, Veleba uvedl, že to v tuto chvíli není až tak důležité. „Na jedné straně je podstatné, že Miloš Zeman osobu Ferdinanda Peroutky nijak nedehonestoval. Jen řekl, že v určité době selhal,“ míní a dodává, že pro kontext toho, co chtěl prezident vyjádřit, jsou stejně tak poplatné i jiné Peroutkovy texty z předmětné historické doby.

„Doba byla taková, jaká byla. Není možné odsuzovat,“ hovoří shovívavě o známém českém novináři a dodává, že mu na tom vadí zcela jiná věc: „Mně vadí dvojí metr stejných lidí, podle nichž například ´Dynamický život´ máme číst podle jejich návodu, ale pro tytéž lidi třeba Kriegel, který nepochybně hrdina byl - protože nepodepsal kapitulaci, čímž riskoval život na Sibiři -, tak na toto hned negovali s tím, že byl Kriegel komunista. Prezident tímto jejich pokrytectví demaskoval.“

Zmíněný článek „Dynamický život“, který si díky prezidentovi výroku prý mnozí přečetli, napsal Peroutka k 50. narozeninám Adolfa Hitlera v dubnu 1939. „Třináctkrát je tam použito slovo Vůdce s velkým V. Peroutka očividně Hitlera uznával jako vůdce. Je tam mimochodem věta, že Hitler má právo si prostor ve střední Evropě uspořádat po svém,“ zmiňuje pro ParlamentníListy.cz Veleba a shrnuje, že je prostě dobré chápat, že Peroutka nebyl dokonale čistá nedotknutelná ikona.

Podle Wikipedie patřil Peroutka v jedné době ke kritikům nacismu, během třetí republiky to pak byli komunisté, kteří ho prý opakovaně nařkli z toho, že nacistům v roce 1939 podlehl. Odpůrci poukazovali mimo jiné právě na Velebou zmíněný článek Dynamický život a později též na text Hitler po lidské stránce (podle některých je to text, který mohl Zeman mít na mysli a spletl si ho s výrokem ´Hitler je gentleman´, který skutečně existuje, ale neřekl ho Peroutka), uvádí Wikipedie.

Srovnání s kauzou kolem Kriegela, kterého dnes senátor rovněž zmínil, sepsal už před pár dny a zveřejnil v samostatném článku „Peroutka a Kriegel – dvojí metr. V něm uznává, že Peroutka, který prošel koncentračním táborem, si naši úctu zaslouží a mnozí ji vyjadřují bezmezně, ale je tedy zvláštní, že ji tak bezmezně nepožívá František Kriegel, kterého chce Zeman in memoriam vyznamenat – to najednou pravdoláskařům vadí komunistická minulost, přestože jako jediný v roce 1968 nepodepsal souhlas s okupací Československa.

Dojde na odměnu pro badatele?

Mimo jiné už v únoru se po sítích šířily jiné články Ferdinanda Peroutky, v nichž vyjadřoval loajalitu k Německu nebo to, že Němci pěstují národní filozofii. Například v článku „Nový poměr k Německu“ v prosinci roku 1938 mimo jiné ubezpečoval Němce, že po zabrání Sudet jim od nás nehrozí žádné nebezpečí a že budeme loajální.

I v tomto týdnu vyšla i řada dalších textů, v nichž média hledají oporu či vyvrácení prezidentových slov. Například na portálu Hlidacipes.org v diskuzi pod esejí „Stalin je gentleman“ padla zmínka, že když nic jiného, je zjevné, že Peroutka psal krajně problematicky o Židech, tak se není co divit. Jiný diskutér k tomu přidává, že si ovšem musíme také uvědomit, že to byl celý Západ, který se paktoval s Hitlerem v rámci Mnichovské dohody a podobně.

Dne 3. května Zeman v online rozhovoru pro Blesk TV oznámil, že pokud mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nenajde do konce června článek "Hitler je gentleman", tak vypíše z vlastních prostředků odměnu pro toho, kdo ho najde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…