Že euro Slovákům pomohlo? Ekonom vytáhl čísla a připomněl, jak si to „vyžraly“ jiné země

23.05.2019 15:59

K otázce přijetí eura v Česku se na Českém rozhlase Plus vyjadřovali viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar a ekonom Pavel Kohout. „Zavedení eura by bylo výhodné i pro občany, protože by se jim nemohlo stát, že jim mávnutím kouzelného proutku Česká národní banka znehodnotí úspory a zdraží dovolenou v Chorvatsku,“ popisoval výhody Špicar. Ale Kohout na to opáčil, že to byla Evropská centrální banka a euro, které v mnoha zemích eurozóny vyvolaly krizi. A Irsko pak muselo žadonit o záchranu.

Že euro Slovákům pomohlo? Ekonom vytáhl čísla a připomněl, jak si to „vyžraly“ jiné země
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Pavel Kohout

Špicar jako argument pro společnou měnu uváděl, že jsme jednou z nejotevřenějších ekonomik na světě a živí nás export. „84 % našeho exportu končí na trzích Evropské unie, hodně z toho končí v eurozóně a ty kurzové výkyvy jsou pro exportéry nepříjemné a myslím, že zavedení eura by bylo výhodné i pro občany, protože by se jim nemohlo stát, že jim mávnutím kouzelného proutku Česká národní banka znehodnotí úspory a zdraží dovolenou v Chorvatsku,“ popisoval výhody Špicar. Nevýhody chtěl přenechat Pavlu Kohoutovi, ale moderátorka ho nenechala. Špicar tedy uznal, že v eurozóně se porušovala pravidla a byly do ní přijaty státy, které v ní neměly co dělat, jako například Řecko. Což se dle něj nesmí opakovat a ČR by podle něj přispěla k tomu, aby se pravidla dodržovala.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

„Pokud se podíváme na eurozónu, na členské státy, tak zjistíme, že euro nepomohlo prokazatelně fakticky vlastně žádnému z nich,“ tvrdil Kohout. Euro podle něj způsobilo předčasným přijetím krizi nejen v Řecku, ale i v Itálii, Španělsku či Irsku. Finsku prý euro také vůbec nepomohlo. Kurzové rozdíly jsou prý validní důvod, ale jen pro exportéry a exportéři netvoří celou ekonomiku, pravil ekonom.

Moderátorka se pak Kohouta zeptala, zda by potom nebylo možné lépe prosazovat české zájmy v eurozóně. „Ne,“ řekl jasně ekonom a zdůvodnil to tím, že se to zatím nikomu nepodařilo a pozice Česka v EU je taková, jaká je. Špicar měl výtku, že euro pomohlo Německu. Podle něj se s odchodem Velké Británie bude další tlak na integraci a centrum rozhodování se přesune do eurozóny, takže by prý nebylo dobré, kdybychom nebyli v tomto centru u rozhodování. A adresoval i Kohoutovu připomínku, že exportéři nejsou celá ekonomika. Dle Špicara exportéři Českou republiku živí a žije z nich i státní rozpočet. Doplnil také, že na Slovensku je údajně velká popularita eura mezi obyčejnými lidmi, ačkoliv Slováci byli na euro připraveni hůře než my, když společnou měnu přijímali.

Kohout s tím nesouhlasil. Euro podle něj na Slovensku nic nenastartovalo, což potvrzoval statistikami ze sousedního Polska, které euro nemá a růst HDP je v něm ještě vyšší. Jako argument pro držení koruny uvedl, že koruna může přizpůsobovat svůj kurz dle podmínek trhu. „Což v případě eura nelze, na což doplatilo například Irsko nebo zmíněné Finsko.

Špicar to komentoval, že euro je jen měna čili z žádného státu samo o sobě neudělá stát bohatý či chudý, že to záleží na hospodářské politice a euro ji jen zvýrazňuje. Věří, že by Česko patřilo k úspěšným státům, kterým by euro pomohlo. Moderátorka se ho ptala, zda tedy euro nerozděluje Evropu, ale Špicar mínil, že tu rozděluje hlavně hospodářská politika. A poznamenal, že se málo mluví o významu eura jako prevence před měnovými válkami a znehodnocováním.

Kohout kontroval, že 10 let po zavedení euro způsobilo krizi díky úvěrové politice Evropské centrální banky a Irsko se dostalo na hranu platební neschopnosti státu. „Jenom proto, že irské banky mohly čerpat levné eurové úvěry,“ řekl Kohout a dodal, že Velká Británie krizi ustála sama, zatímco Irsko muselo žadonit o pomoc.

Celá debata ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…