Že je Amerika „za vodou“? Nová fakta o nebezpečných muslimech

07.12.2015 8:24

Ve Spojených státech byla zveřejněna studie univerzity George Washingtona, která se zabývala příznivci Islámského státu v zemi. Je jich prý sice méně než v Evropě, ale přesto představují vážnou hrozbu pro národní bezpečnost.

Že je Amerika „za vodou“? Nová fakta o nebezpečných muslimech
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Součástí studie byl příběh dvaadvacetiletého syna místního imáma Mohammada a jeho o tři roky mladší přítelkyně Jaelyny, která byla dcerou policisty. Dříve vystupovala jako roztleskávačka a studovala chemii. Mladý pár plánoval svatbu a poté líbánky v Sýrii, kde chtěli oba mladí lidé bojovat pod vlajkou Islámského státu. Na sociálních sítích se svým plánem několikrát pochlubili, až uvízli v sítích FBI. Po celé čtyři měsíce je sledovali agenti vydávající se za sympatizanty radikálního islámu. Na začátku srpna letošního roku napsali dopisy svým rodičům a připravovali se na odlet do Sýrie. Tam však neodjeli, protože je na jednom malém letišti v Mississippi zatkla zmíněná FBI.

Podle amerických úřadů výše zmíněný případ není rozhodně ojedinělý a podpora ISIS ve Spojených státech již dávno přesáhla podporu al-Káidy. Jak již před několika měsíci konstatoval šéf FBI James Comey, radikálové mají podporu stovek až tisíců Američanů. V současné době probíhá asi 900 samostatných vyšetřování spojených s radikálním islámem. Všeobecně se nyní hovoří asi o 250 Američanech, kteří odcestovali do Sýrie nebo Iráku a připojili se k Islámskému státu, či se o to pokusili. Z napojení na Islámský stát bylo od května loňského roku obviněno 71 Američanů, z toho 56 případů spadá do letošního roku.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Stejně jako v Evropě, také v Americe se jedná o velmi různorodou skupinu. Mezi příznivci ISIS najdete muže, ženy, mládež, čtyřicátníky, manuálně pracující i studenty. Zásadním rozdílem je skutečnost, že skupina amerických džihádistů je mnohem menší a rovněž izolovanější než evropští džihádisté. Americkým džihádistům na sociálních sítích se daří jen velmi obtížně spojit se přímo s ISIS. Ať už to je kvůli přílišné vzdálenosti či také kvůli tomu, že ve Spojených státech neexistují takové náborové sítě jako v Evropě,“ konstatuje šéf výzkumné skupiny z univerzity George Washingtona Lorenzo Vidino.

Případ třiadvacetileté Alex je typický pro všechny ostatní. Dívka vyrostla na venkově ve státě Washington, kde ji vychovávali věřící prarodiče. S islámem nikdy nepřišla do kontaktu, ale dle jejích slov ji zaujalo natočené video, kde džihádista John sťal hlavu amerického novináře Jamese Foleyho. Po několika měsících si začala psát emaily a komunikovat přes Skype se členy Islámského státu. Od svých nových přátel dostala peníze, dárkovou poukázku a čokolády. Posléze Alex přijala jejich ideologii. Když tuto zásadní životní změnu oznámila na sociálních sítích, počet jejích přátel se během několika hodin zdvojnásobil. V reálném životě však o své konverzi na islám nikomu neřekla. Když to její babička náhodou zjistila, slíbila jí, že s tím přestane.

Autoři studie z týmu Lorenzo Vidina jsou však skeptičtí. V průběhu několika posledních měsíců zaznamenali asi tři sta podobných případů. Mnoho z těchto lidí používá na sociálních sítích profilovou fotografii svých mrtvých či zatčených krajanů. „Někteří z nich na jednu stranu uznávají Islámský stát a na straně druhé se hrdě hlásí k americkému způsobu života a fandí například fotbalovému týmu Detroit Lions,“ uvádí vědci konkrétní příklad s tím, že hlavní motivací příznivců ISIS z řad Američanů je nesouhlas se západní intervencí v Sýrii a také odmítání konzumní západní společnosti.

Islamistické skupiny rovněž neváhají využívat populárních hashtagů, aby rozšířily okruh svých příznivců mezi Afroameričany. Nedávno to například byl hashtag #BlackLivesMatter, což volně přeloženo znamená „na černých záleží“. Podle Vidoniho však neexistují žádné důkazy o tom, že by byly snahy radikálů v tomto ohledu úspěšné. „Radikální islám také podporují různé skupiny, které považují americkou společnost za rasistickou, protože islamisté navenek hovoří o bratrství, ve kterém na barvě pleti nezáleží. Další skupiny podporovatelů obecně brojí proti kapitalismu a tvoří je různí ekologové a aktivisté z hnutí Occupy,“ informuje Vidino.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…