Že je Babiš silnější než Sobotka? To je naprosto falešný dojem, říká Dienstbier

27.06.2015 6:35

Ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády v rozhovoru pro sobotní MF Dnes konstatoval, že jeho vztahy s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD) neprocházejí žádnou krizí. Prohlásil také, že je premiér silnější než ministr financí Andrej Babiš (ANO). Své řekl i na adresu senátora Zdeňka Škromacha (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana.

Že je Babiš silnější než Sobotka? To je naprosto falešný dojem, říká Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Čas od času ve veřejném prostoru zazní otázka, kdo hraje prim v koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Zda je to Andrej Babiš nebo Bohuslav Sobotka. Pokud si někdo myslí, že ministr financí a šéf hnutí ANO tahá za delší konec provazu, tak se podle Dienstbiera plete.

„To je naprosto falešný dojem. Pokud to chcete stavět takto konfrontačně a dělat nějaká hodnocení mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou, pak z hlediska prosazování programu vyznívají mnohem lépe pro Bohuslava Sobotku. Jedna věc je silácké vystupování a politický marketing a druhá reálné výsledky,“ říká ministr.

Pravda však je, že i z ČSSD občas zaznívají hlasy, že by měl Sobotka vystupovat důrazněji. Říká to např. senátor Zdeněk Škromach, ale Dienstbier, jenž bývá považován za blízkého spojence Bohuslava Sobotky, tvrdí, že je mnohem raději, když premiér zůstává sám sebou, než aby se choval třeba jako Škromach. A ačkoli se zdá, že se v poslední době s premiérem ne vždy shodnou, ministr na tom nevidí nic zvláštního. Ve vládě prý nenajdete dva lidi, kteří by měli na všechno stejné názory.

Pár slov padlo také na adresu prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře. Hlava státu opakovaně volá po co nejtvrdším zákonu o prokazování původu příjmů a majetku, ale jeho spolupracovník Mynář se příliš nemá k tomu, aby prozradil, jak je na tom s majetkem. Dienstbier ani není příliš překvapen.

„Při debatě před prezidentskými volbami, kterou pořádaly vaše noviny, jsem řekl, že si nejsem jist, jestli by většina spolupracovníků Miloše Zemana v případě prosazení zákona o majetkových přiznáních nepřišla o podstatnou část svého majetku. A na tom trvám. To, co předložil pan Mynář, není majetkové přiznání podle zákona o prokazování původu majetku, ale pouze majetkové oznámení podle zákona o střetu zájmů, což se vůbec nevztahuje k prokazování původu majetku.“

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…