Že jsou uprchlici vzdělaní? No, ve skutečnosti je to prý jinak

21.09.2015 14:31

Německo musí nově podniknout rozsáhlé investice do vzdělávání příchozích uprchlíků. Podle mnichovského ekonomického institutu IFO totiž mnozí z nich nejsou dostatečně kvalifikováni pro práci v zemi. Zároveň doporučují snížit i minimální mzdu, aby nerostla nezaměstnanost. Informuje magazín Týden.

Že jsou uprchlici vzdělaní? No, ve skutečnosti je to prý jinak
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Institut IFO tvrdí, že běženci mají pravděpodobně „velmi nízkou pracovní kvalifikaci, protože v zemích, odkud pocházejí, je mnoho analfabetů a nedostatek vysokých škol“.

Gabriel Felbermayr z IFO se vyjádřil že „v nejvyspělejším ze států, odkud uprchlíci přicházejí, tedy v Sýrii, je podíl vysokoškoláků na celkové populaci jen šest procent. V mnoha případech navíc tamní vysokoškolské tituly nejsou srovnatelné s tím, co musí pro jejich získání udělat nemečtí studenti“.

„Běženci jsou sice mladí a většinu z nich tvoří muži, přesto je jasné, že jsou špatně připraveni pro německý pracovní trh. Kromě kurzů němčiny bude nutné investovat i do jejich odborného vzdělání, což Německu způsobí dodatečné náklady,“ doplnil Felbermayr.

Celý text zde

Institut IFO dále tvrdí, že v zájmu integrace cizinců do společnosti a nákladů státu je třeba, aby azylanti získali zaměstnání co nejdříve. „Lze se však obávat, že při minimální mzdě 8,50 eur (230 Kč) za hodinu mnoho z nich práci nenajde, protože jejich produktivita je příliš nízká. Proto by se měla minimální mzda plošně snížit, aby se nezvyšovala nezaměstnanost,“ řekl Felbermayr.

I německé ministerstvo práce se vyjádřilo, že počítá se zvýšením nezaměstnanosti, právě kvůli zvýšenému počtu běženců, kteří do země přicházejí a také teprve přijdou. Podle odhadů se číslo může vyšplhat až na milion osob. Ministryně práce Andrea Nahlesová však vyloučila, že by se měla snižovat minimální mzda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…