Že mají Londýňané kladný vztah k muslimům? Tento průzkum říká něco jiného

15.08.2015 19:57

Obyvatelé Londýna jsou považováni za jedny z největších příznivců multikulturalismu. Jak však ukazuje včerejší průzkum veřejného mínění, všechno má své meze. Téměř třetina Londýňanů přiznala, že by jim bylo nepříjemné, pokud by se příštím starostou města stal muslim.

Že mají Londýňané kladný vztah k muslimům? Tento průzkum říká něco jiného
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Třináct procent z oslovených respondentů přiznalo, že by mělo problém s tím, kdyby se starostou města stal zástupce etnické menšiny. Ovšem plných 31 % připustilo, že největší vrásky na čele by jim přivodilo, kdyby současného starostu Borise Johnsona vystřídal muslim. Přitom v Londýně žije 40 % ze 2,7 muslimů žijících ve Velké Británii. Výsledky průzkumu nejsou dobrou zprávou pro labouristy a konkrétně pro jejich muslimského kandidáta Sadika Chana. V přímé volbě by se tak patrně utkali Tessa Jowellová coby další kandidát labouristů a favorizovaný Zac Goldsmith, jenž jde do boje v dresu konzervativců.

Průzkum veřejného mínění realizovaný společností YouGov přichází necelý rok před tím, než vyprší současnému starostovi mandát. V květnu 2016 by měli obyvatelé volit jeho nástupce. Muslimové tvoří v Londýně podle údajů z roku 2011 více než 12 % z celkové populace. Ovšem v některých čtvrtích, jako je např. Tower Hamlets či Newham, tvoří muslimové až třetinu obyvatelstva. Průzkumu YouGov se účastnilo 1153 Londýňanů starších osmnácti let. Na druhou stranu 55 % respondentů vidina muslimského starosty nijak neznepokojuje.

Přece jenom je toto číslo nejnižší v porovnání s nabízenými variantami, mezi kterými figuroval starosta coby příslušník jakékoli jiné menšiny, homosexuál a žena. Vůbec nejvyšší kladné body by získala z těchto čtyř skupin ve funkci starosty žena. S touto představou by se bez problémů smířilo 90 % lidí. Pokud by stál v čele Londýna příslušník jiné menšiny, uvítalo by to 76 % z oslovených respondentů. V případě homosexuála by to bylo 71 % a již zmíněný muslimský starosta by potěšil něco málo přes poloviny Londýňanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…