Že nahrávám Putinovi? ohradil se Duka. Migrace, Halík, vláda menšiny... Vše od plic

15.05.2019 8:17

Rozsáhlý rozhovor poskytl serveru Aktuálně.cz kardinál Dominik Duka. Podle jeho slov tu ve jménu liberální demokracie menšina utlačuje většinu. Hovořil také o knězi Tomáši Halíkovi či o zdanění církevních náhrad. Nechyběla ani slova o roli komunistů v české politice.

Že nahrávám Putinovi? ohradil se Duka. Migrace, Halík, vláda menšiny... Vše od plic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Úvodem Duka hovořil o zdanění církevních náhrad, kdy reagoval slovy, že český Parlament je místem zlovůle. „Zákon Parlament schválil, pak jsem viděl rozhovor s komunistickým poslancem Ondráčkem a nebudu lhát, že šlo u mne o určité vzplanutí. Pokud jde o Parlament jako takový, je to problém současné politické situace, kdy je komunistická strana tichým společníkem. A tichý společník má poměrně velkou moc; už proto, že je skrytý, a proto, že za tato rozhodnutí nenese zodpovědnost. A to je špatně,“ zmínil Duka.

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí

„Ten zákon má svou dlouhou historii a byl velkým kompromisem ve prospěch celé naší společnosti. My jsme se vzdali státního příspěvku a musíme samostatně hospodařit jako instituce s dlouhodobou perspektivou. Proto je také toto zdanění odškodnění neseriózní. Je to, jako by někdo platil daň z toho, co mu vyplatí pojišťovna po autonehodě,“ zmínil dále Duka s tím, že politické strany využívají církevní odškodnění k politickému zápasu mezi sebou.

Dukovi podle jeho slov na současné společností vadí totální rozhádanost. „Tápeme v tom, co je pravda. Téměř není možné se zorientovat v záplavě informací. Musí vykrystalizovat nějaký nový společenský konsenzus a také musí zvítězit zdravý rozum,“ poznamenal Duka.

Původní text ZDE

Když pak dostal otázku, zda jej nenapadlo, že i to, co má ze svého pohledu vyargumentováno, může sloužit druhé straně (v té chvíli se hovořilo o dezinformacích a putinovském Rusku a rozkladu liberální demokracie), odvětil: „Moje zkušenost je, že cokoli řeknu, může být nějakým způsobem použito, takže mne to nepřekvapuje. Nepřekvapuje mne ani to, že Rusko chce hrát velmocenskou politiku.“

A co si Duka myslí o tom, že většina je utlačována menšinou? „Nechci jít jen na tu rovinu sexuální. Je tu třeba i obrovská dekadence ve vzdělání. Myslím, že kdybychom si vzali maturanta řekněme z roku 1937 a absolventa doktorandského studia dnes, byl by na tom lépe ten někdejší maturant. Největší krize, která se pak promítá do společnosti a politiky, je krize v humanitních oborech. Tyto obory ztratily svou logickou strukturu a berou člověka hlavně jako emotivní bytost. Víme přitom, jak jsou emoce nebezpečné. Podívejte se na Hitlera, když hovořil na stadionech, co se dělo. Nebo když hovořil Mussolini nebo Stalin…“ dodal Duka.

Následně se Duka vymezil vůči tomu, že by byl rozhádán s profesorem Halíkem. „Urážky, které zazněly proti profesoru Piťhovi, jsem nemohl přejít, musel jsem zasáhnout. Dopis, který dostal profesor Halík, nebyl dopisem emotivním, ale byl dopisem, který ho vyzýval k určitému postoji, ale také k určitému smíru,“ sdělil Duka s tím, že si následně řekli, že si dají čas, aby se věci daly do pořádku.

Závěrečná slova patřila migraci. „Není pravda, že tu debatujeme o dvaceti lidech. Ve skutečnosti ten počet lidí je kolem třiceti tisíc,“ uvedl. „Nechci ale malovat strašáky na zeď. Varoval jsem před tím, aby nedošlo k těžkým zvratům nejen u nás, ale i jinde v Evropě, a říkal jsem, že ta migrace musí být regulovaná, kontrolovaná a musí být připravený integrační program. A ten neměl připraven nikdo,“ dodal. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…