Že nám něco zadával pan Babiš, to jsou sprosté lži. Šéf finanční správy přinesl Pilnému analýzu a nebral si servítky

31.08.2017 18:35

Generální ředitel finanční správy Martin Janeček dnes předal ministrovi financí Ivanu Pilnému (ANO) analýzu správy k využívání zajišťovacích příkazů. Janeček to řekl po schůzce novinářům. Podrobnosti k analýze, kterou má projednat vláda, neuvedl. Zpráva by měla obsahovat podrobnější statistiky k využívání příkazů v letošním roce. Janeček zároveň odmítl nařčení, že správa v kauze FAU jednala na zadání bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO), napsala ČTK.

Že nám něco zadával pan Babiš, to jsou sprosté lži. Šéf finanční správy přinesl Pilnému analýzu a nebral si servítky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Takové informace označil za „sprosté lži“. Finanční správa by měla do týdne vypracovat odborné vyjádření ke svému postupu vůči společnosti FAU a podrobnostem řízení s firmou. Umožní jí to zbavení mlčenlivosti, které od firmy obdržela správa ve středu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Pilného tento týden vyzval, aby prověřil postup finanční správy v souvislosti s firmou FAU. Prověrka má podle něj ukázat, zda ze strany ministerstva financí i daňové správy bylo vše standardní. Sobotkův požadavek je reakcí na nahrávku, na níž Babiš hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu. Do insolvence se FAU dostala loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Babiš byl tehdy ministrem financí. FAU má sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza, jež patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babiš vlastnil.

V případě zajišťovacích příkazů finanční správa v uplynulých měsících čelila kritice, že je zneužívá, a likviduje tak i řadu poctivých firem, které se do řetězových obchodů mohly dostat neúmyslně. Po obstavení účtů totiž mnoho firem není schopno pokračovat v podnikání a někdy se očistí až za několik let.

Podle zprávy pro vládu z července finanční správa letos do dubna vydala 601 příkazů na 873 milionů korun. Loni to bylo 1 561 zajišťovacích příkazů na 3,3 miliardy korun, o rok dříve 1 605 příkazů na 3,6 miliardy korun. Na jednu firmu může správa vydat více zajišťovacích příkazů. Loni se tak příkazy týkaly 309 firem, o rok dříve 424.

Dokument dále upozorňuje, že od roku 2013 do dubna letošního roku byl vydán zajišťovací příkaz 1 502 firmám. Celkem 528 se jich odvolalo k odvolacímu finančnímu ředitelství, a to zrušilo dva příkazy. Podle zprávy to svědčí o dobrém nastavení praxe.

Zajišťovací příkaz je jedním z institutů finanční správy proti neplatičům daní. Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Správce daně však musí mít podle daňového řádu vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by daňová povinnost bez použití zajištění byla po vyměření uhrazena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…