Že nás spasí uprchlíci? Němci se diví nad čísly, která ukazují něco jiného

25.01.2016 10:14

Německý Federální statistický úřad (Destatis) zveřejnil zprávu, podle které by země potřebovala k zastavení stále se snižujícího počtu ekonomicky činných obyvatel každoročně půl milionu nových přistěhovalců. Současní příliv migrantů tak sám o sobě budoucí problémy německé ekonomiky nevyřeší.

Že nás spasí uprchlíci? Němci se diví nad čísly, která ukazují něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

„Někteří experti doufají, že zemi, kde je silný sociální systém závislý na tom, kolik do něj posílají pracující z řad mladé generace peněz, by mohli zvýšit porodnost přicházející imigranti. Nicméně ze zprávy Statistického úřadu vyplývá, že současná migrační vlna pomůže jen v krátkodobém horizontu. Demografická propast mezi mladou a starší populací v Německu je tak hluboká, že ani současných více než milion migrantů ji nemůže překlenout,“ uvádí Deutsche Welle (DW). Destatis připomíná, že v roce 2013 v zemi žilo 15 milionů Němců starších 67 let. Očekává se, že v roce 2040 se jejich počet zvýší na 21,5 milionů.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak Federální statistický úřad upozorňuje, tak ve stejném období se zároveň sníží počet ekonomicky aktivního obyvatelstva ve věku 20 až 66 let o téměř čtvrtinu. Ve srovnání s rokem 2013 tak v Německu poklesne počet této skupiny obyvatelstva o třináct milionů. „Německo by tedy potřebovalo do onoho roku 2040 každoročně 470 000 imigrantů ihned připravených připojit se k ostatním plátcům daně. Ovšem současný počet uprchlíků je pro každý rok neudržitelný, takže Německo se nemůže s ohledem na svoji ekonomickou budoucnost a vyřešení nízké porodnosti spoléhat pouze na jejich příchod,“ cituje DW zprávu úřadu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…