Že prý na řeckém ostrově Kos není problém s uprchlíky? Jsou zde poněkud jiné informace. Nepříjemné

04.06.2015 9:31

Thomas D. Williams na internetovém serveru Breitbart informuje o problémech, které způsobuje masivní uprchlická vlna v jihoevropských státech. Na řeckém ostrově Kos v důsledku přítomnosti tisíců uprchlíků například klesl počet hotelových rezervací o více než 50 procent.

Že prý na řeckém ostrově Kos není problém s uprchlíky? Jsou zde poněkud jiné informace. Nepříjemné
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Například do sicilského přístavního města Porto Empedocle dorazilo do začátku roku 9480 uprchlíků, z nichž 31 cestou ze severní Afriky zemřelo. S mohutnou uprchlikou vlnou se potýká mnoho jižních regionů ostrova, protože další regiony jim odmítají pomáhat,“ uvádí Williams a zmiňuje schůzku Evropské komise 15. června, na níž se budou tyto záležitosti opět řešit. „Italský premiér Matteo Renzi bude dle svých slov trvat na navrhovaných kvótách s tím, že by bylo do konce letošního roku rozděleno 24 000 uprchlíků do dalších členských zemích EU. Francie, Španělsko, Velká Británie, Nizozemí a státy v Pobaltí jsou však zatím proti tomuto návrhu,“ připomíná Williams.

Vedle Itálie je nejvíce zasaženo přílivem ilegálních uprchlíků Řecko, které se navíc utápí v ekonomické krizi a nemá dostatek finančních prostředků na řešení těchto problémů. Minulý víkend na ostrov Kos připlulo asi 1200 uprchlíků pocházejících většinou ze Sýrie a Afghánistánu. Ostrov se nachází asi 5 km od tureckého pobřeží a tvoří jeden z klíčových vstupních bodů na území EU. „Od začátku roku dorazilo na ostrov s 30 000 obyvateli asi 7500 uprchlíků, kteří se usadili na ulicích, pod mosty, v opuštěných hotelích či přímo na plážích. Řecká policie snímá jejich otisky prstů, zaregistruje je do databáze a poté jim umožní legální pobyt na řeckém území po dobu šesti měsíců. Pak mohou uprchlíci požádat o azyl, ale většina z nich odchází do jiných zemí EU,“ píše Williams.

Celý text v angličtině je ZDE

Masivní přítomnost uprchlíků na ostrově Kos se negativně promítá do zdejšího cestovního ruchu. „Podle údajů webu Trivago nabízejícího ubytování klesl počet rezervací ve zdejších hotelích v posledním týdnu v porovnání s týdnem předchozím o více než 50 %. Zatímco na sousedním ostrově Kefalonia rezervace vzrostly o 66 %, na Mykonosu o 28 % a na Krétě o 14 %. Tyto údaje tak mluví jasně proti tvrzení Lindy Kouliasové, která se na ostrov před lety přivdala z České republiky. V rozhovorech pro česká média Kouliasová uváděla, že počet uprchlíků se na Kosu nijak dramaticky nezvýšil. „Zhruba 70 až 80 jich denně odjíždí a 50 až 100 přijíždí. Na chodu Kosu to tedy není znát,“ prohlásila Koulaisová pro iDNES.cz a ohradila se také proti tvrzení britských turistů, podle kterých Kos nyní vypadá jako velký uprchlický tábor. „Celou noc vypijí jeden bar po druhém. Potom leží na ulicích a lavičkách. Když vedeme děti do školy, kolikrát se válí po ulici. Ať si nejprve zametou před vlastním prahem,“ prohlásila na adresu Britů.

Itálie a Řecko jsou vzhledem ke své poloze nejčastějším cílem uprchlíků, ale problémy jejich nekontrolovaný příliv podle Williamse působí také Francii. „Předevčírem ráno francouzská policie demontovala provizorní uprchlický tábor v La Chapelle na okraji Paříže a oznámila evakuaci dalších dvou podobných táborů v největším francouzském přístavu v Calais. Právě z něj se snaží dostat do Velké Británie stovky uprchlíků denně. Jeden ze dvou zmíněných táborů se nachází přímo u vchodu do tunelu vedoucího pod Lamanšským průlivem. Evakuace z La Chapelle se týká asi 350 uprchlíků, kteří budou v několika policejních autobusech přesunuti do jiných částí regionu,“ informuje Williams.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…