Že prý ropa? Zde je pravda o tom, kde „cucá“ peníze Islámský stát

01.12.2015 7:31

Ráno radikální islamisté bojují, odpoledne vybírají daně. Do tohoto souvětí se dá shrnout odpověď na otázku, odkud bere Islámský stát peníze na své příšerné vražedné akce. Není pravda, že radikálové bohatnou především z prodeje ropy, ta tvoří jen část jejich příjmů. Teroristé dokážou za rok vybrat na daních až 25 miliard.

Že prý ropa? Zde je pravda o tom, kde „cucá“ peníze Islámský stát
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Radikálové dokázali na území Islámského státu vybudovat fungující státní aparát, který dokáže vybírat i daně a další poplatky, např. za pronájem kancelářských prostor ve vládních budovách nebo za chov hospodářského zvířectva. „Ráno bojují a odpoledne vybírají daně,“ shrnuje hospodaření islamistů Louise Shelley, ředitelka Centra pro terorismus, mezinárodní zločin a korupci se sídlem na Univerzitě George Masona. Teroristé na poplatcích za rok vyberou v přepočtu až 25 miliard korun. Informuje o tom server iDnes.cz.

Nesmíme ale zapomínat ani na peníze ukradené z bank, na výnosy z ropy i přítok peněz v podobě výkupného za zadržované osoby z různých zemí nebo prodej dalších lidí do otroctví. Bohatnou také z prodeje vzácných historických předmětů.

Nezanedbatelnou část příjmů představují i pokuty za porušování zákonů islamistů. Stojí za pozornost, že se islamisté vyhýbají pojmu „daně“. Raději pracují s pojmem „zakát“, což je tradiční muslimský výraz pro almužnu. Tu by měl ze svého příjmu poskytovat každý muslim, ve výši 2,5 procenta ze svých příjmů. Teroristé ale vybírají čtyřnásobek této sumy s odvoláním na válku. Kdo nechce zaplatit, je přinucen silou nebo vydíráním. Takto o Islámském státu hovoří ti, kterým se podařilo prchnout.  

Z řečeného vyplývá, že odříznout islamisty od peněz nebude nijak snadné. Odstavení zahraničních účtů, které pomohlo v boji s al-Káidou, tady stačit nebude. Budou bohatnout dál. „Pokud je tedy neodříznete od zdroje příjmů, což znamená od území, které kontrolují,“ uvedl Seth Jones, expert na terorismus z RAND Corporation, pro server New York Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…