Ze svíček na uctění Havla vznikne socha. Dvoumetrové srdce

29.12.2011 19:33

Umělec Lukáš Gavlovský plánuje vytvořit na počest Václava Havla sochu dvoumetrového srdce. Měla by být vytvořena ze svíček, které lidé zapálili k uctění jeho osobnosti. Kde by socha nakonec stála, ale zatím není jasné.

Ze svíček na uctění Havla vznikne socha. Dvoumetrové srdce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

"V materiálu, který se jednou stane odpadem, vidím mnoho světů. Jsou v něm nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom, naděje, že všechno, co je politické, nemusí být špinavé a zanesené neprůhlednou vrstvou divných zájmů," popisuje svůj projekt Lukáš Gavlovský.

Jeho dvoumetrová plastika ve tvaru srdce by byla totiž tvořena svíčkami, které lidi ve smutku nad smrtí Václava Havla zapálili. Podle Gavlovského se jen ze svíček pod sochou svatého Václava v Praze dají získat dva metry krychlové vosku.

Na Václavském náměstí by však socha určitě nestála, shodli se radní Prahy 1. Navrhují například odsvěcený kostel svaté Anny, takzvanou Pražskou křižovatku.

Nyní se zpod sochy budou svíčky odstraňovat, a to konkrétně v sobotu 31. prosince. Poté už nebude mít Gavlovský možnost svíčky posbírat. Domluvil se proto s uklízecí četou, aby mu vosk schovala. Poté by jej rád tavil a přímo na Václavském náměstí z něj vytvářel sochu za pomoci lidí, kteří by se do této akce chtěli zapojit.

Autor nápadu voskového srdce uvažoval i o tom, že by do vosku byly zality také některé ze vzpomínkových předmětů, které lidé na Václavské náměstí přinesli. Radnici by se ale více líbilo jen čistě voskové dílo, uvedla mluvčí Veronika Blažková. O některé z dopisů či obrázků podle ní má zájem Národní muzeum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…