Ze zásadního problému imigrace nesmíme dělat kopací míč. Jan Sokol představoval na ČT petici proti xenofobii

17.08.2015 22:43

Přes 600 českých vědců podepsalo petici proti xenofobii, ve které apelují na politiky a média. Dva z nich, profesor Jan Sokol a Josef Šlerka z Filozofické fakulty UK, byli hosty pořadu ČT Události, komentáře.

Ze zásadního problému imigrace nesmíme dělat kopací míč. Jan Sokol představoval na ČT petici proti xenofobii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sokol

„Není to dobré, udělat si z tohoto tématu kopací míč,“ řekl Sokol. „Jeden z důvodů, proč ten text vznikal, je upozornění, že jsme příliš ponoření do té debaty,“ dodal k tomu Šlerka s tím, že význam textu je dvojí. „Deklaruje touhu po návratu racionality do té doby. Jsme zavaleni směsí nejrůznějších poplašných zpráv a lží. Přes ten závoj se nedobíráme leckdy ani těch problematických momentů,“ dodal Šlerka. 

„Sice není logické, že mají lidé strach, ale je to přirozené. Člověk je živočich, teritoriální. Lidé se za staletí cvičí tím, aby tuto výbavu uměli zvládat,“ řekl Sokol s tím, že strach je sice přirozená věc, ale jednat ze strachu si člověk může dovolit, jen když tady hoří. „A stejně každý hasič vám řekne, že strach způsobuje paniku,“ dodal. 

„V Čechách je stabilně nedůvěra vůči imigraci,“ doplnil jej Šlerka. „Máme ale povinnost nerezignovat na to, co dělá západní kulturu. Pokud se vzdáme tohoto principu a vyměníme jej za nějaký zvláštní pocit bezpečnosti, změní se naše kultura,“ uvádí k tomu také Šlerka. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …