Ze zprávy ministerstva vnitra: Pravicoví extremisté jsou rozhádaní. Konvičkovy akce jim škodí

22.10.2016 11:45

Ministerstvo vnitra vydalo zprávu o činnosti levicových a pravicových extremistů v posledních několika týdnech. Především pravicoví radikálové prý před krajskými volbami zintenzivnili svou činnost. Oslabila je však vzájemná rozhádanost. Odborníci z Ministerstva vnitra upozorňují, že protiislámským extremistům akce Martina Konvičky spíše škodí.

Ze zprávy ministerstva vnitra: Pravicoví extremisté jsou rozhádaní. Konvičkovy akce jim škodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Okupanti obsazují Prahu v souvislosti s výročím vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968

„Ve sledovaném období bylo zaznamenáno celkem 79 akcí pořádaných anebo s výraznou účastí politicky motivovaných extremistických subjektů. Z uvedeného počtu celkem 46 akcí uspořádala uskupení pravicově extremistická, pouze 22 pak iniciativy a skupiny levicově extremistické. Tzv. protiislámské a protiimigrační populistické subjekty uspořádaly celkem 11 akcí,“ stojí ve zprávě resortu Milana Chovance (ČSSD).

Rozhádaným extremistům prý přišly vhod zprávy z dezinformačních webů, kterých se radikálové chopili a šířili je dál. „Dezinformační kampaň byla v uplynulém čtvrtletí koncipovaná tak, že vyhovovala zejména pravicově extremistickým a dále pak protiislámským a protiimigračním subjektům. Společným prvkem alternativní zpravodajské produkce byla kritika Evropské unie a NATO,“ stojí dál ve zprávě.

Hodnocení činnosti extremistů naleznete zde  

Pravicoví radikálové na sebe upozornili např. otevřením konzulátu povstalecké lidové demokratické republiky v Ostravě. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval k okamžitému uzavření fiktivního zastoupení neuznané republiky. Jinak se ale Národní demokracii Adama B. Bartoše, ani Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS) nepodařilo upoutat větší pozornost voličů. Svou roli v tom sehrála skutečnost, že příliv migrantů do srdce EU slábne a téma v jemnější formě přebírají i další subjekty.

Jedním z aktivistů, který se tématu chopil, je také Martin Konvička, jenž se chtěl stát senátorem za Táborsko a absolutně propadl. Experti Ministerstva vnitra se shodují v tom, že občas velmi výstřední akce Konvičky a spol. radikálům spíše škodí.

„Martin Konvička, jedna z nejvýraznějších postav této scény, se pokusil na sebe opakovaně upozornit záměrně spektakulárními a kontroverzními akcemi. Ty však v dlouhodobém výsledku zapůsobily spíše negativně. Některé akce, jako např. umístění mobilního záchodu symbolizujícího Ka’bu před zastupitelským úřadem Saúdské Arábie dne 11. září, je možné považovat za zneuctění symbolu víry,“ stojí ve zprávě ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…