Zelená senátorka Wagnerová rázně podpořila omezení zbraní: Tady se s nimi cvičí lidé napojení na Rusko. Jsou nebezpeční, je to děs. Řekli mi to lidé, kteří tomu rozumějí

17.07.2017 19:26

Moderátorka Světlana Witowská v pondělním Interview ČT24 přivítala senátorku a bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou, jež se do horní komory parlamentu dostala v barvách Strany zelených. Zatímco ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán si pochvaluje, jak dobře fungují české soudy, Wagnerová před kamerami ČT vykreslila podstatně chmurnější obraz českého boje o spravedlnost. Pak se pustila do občanů, kteří podporují Rusko proti NATO.

Zelená senátorka Wagnerová rázně podpořila omezení zbraní: Tady se s nimi cvičí lidé napojení na Rusko. Jsou nebezpeční, je to děs. Řekli mi to lidé, kteří tomu rozumějí
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (za hnutí ANO) zveřejnil zprávu, podle které české soudy pracují rychleji než dříve. Wagnerová nad tímto zjištěním kroutila hlavou.

„Četla jsem analýzu, kterou dělal jeden z brněnských právníků, a tato studie říká, že soudy poněkud zpomalily ve srovnání let 2015 a 2016,“ rýpla si hned na úvod členka horní komory. Jelikož ale v justici nepůsobí řadu let, nechce se k tomu dál příliš vyjadřovat, protože nemá dostatek informací. Za hrozivou ovšem považuje skutečnost, že v Ústeckém kraji soudy rozhodují až desetkrát pomaleji než v jiných regionech. „A soudy si člověk nemůže vybírat,“ připomněla politička.

A pak je tu ještě jeden problém. Soudní rozhodnutí je dnes obtížnější předvídat. V podobné věci mohou dva soudy rozhodnout odlišně, za což může především nový občanský zákoník. Dosud se neustálila jednotná judikatura kolem občanského zákoníku. Až se judikatura ustálí, situace se zlepší. A aby toho nebylo málo, česká justice se musí často vyrovnávat s tím, že se v Česku „hodně věcí rozkecá“, pravila ve vysílání senátorka. Ukázaly to např. odposlechy v kauze Davida Ratha, jejichž část unikla na veřejnost. Je to v pořádku? „Pokud ty informace pustí obviněný, tak je to podle mého názoru v pořádku,“ pravila před televizními kamerami dáma.

Podpora Ruska proti Evropské unii a NATO? Děs, zhrozila se Wagnerová

Ve druhé polovině rozhovoru senátorka totálně rozcupovala návrh novely ústavy, který má občanům garantovat možnost bránit svou zemi se zbraní v ruce.

„Pokud si někdo představuje, že by se občané měli podílet na obraně státu nějakými pistolemi, tak já to nechci přivolávat, ale ono si lze těžko představit, že to bude jen těžko útok vedený konvenčními zbraněmi,“ varovala senátorka. Jinými slovy, kupříkladu proti raketám toho s pistolemi mnoho nezmůžete.

„Co je na tom špatného? Že si každý člověk bude vyhodnocovat sám, co ještě není obrana státu a co už je obrana státu. Teď si představte, co by se mohlo dít, kdybychom tady měli nepokoje, jaké byly v Hamburku. To si pak nechci představit tu řež,“ pokračovala Wagnerová.

Evropská směrnice nově regulující držení zbraní podle Wagnerové v žádném případě neodzbrojuje občany. „Tady je třeba spolek, který si říká Českoslovenští vojáci v záloze. To je spolek, který nepostupuje v souladu se zahraničními zájmy České republiky. Oni jsou proti NATO i proti EU. A tito lidé cvičí se zbraněmi, které jsou ne podle mě, protože já tomu nerozumím, ale podle lidí, kteří tomu rozumějí, velmi nebezpečné. Tihle lidé s orientací na Rusko, a nikoli na EU a NATO, mohou být nebezpeční. To je pro mě děs,“ rozjela se senátorka.

Padlo pár slov také k narůstajícím zákazům, které stát vyhlašuje, od zákazu kouření přes zákaz posedávání na lavičkách. Podle senátorky to stát s množstvím zákazů přehání a přespříliš omezuje svobodu jednotlivce.

Nakonec zazněl i komentář k nošení burkin v Česku, plavek zahalujících většinu ženského těla, které nosí např. muslimky. Wagnerová zákaz nošení burkin jednoznačně odmítla. „Mně připadá až nemravné požadovat po ženách, aby se odhalovaly,“ uzavřeka své vystoupení dáma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…