Zelení: Syrských uprchlíků musíme přijmout mnohem víc. A neohlížet se na jejich vyznání

15.01.2015 8:11

Člen předsednictva Strany zelených Michal Berg říká, že přijetí několika syrských dětí nesmí být jedinou pomocí uprchlíkům. Je také proti tomu, aby byla pomoc omezena jen pro uprchlíky konkrétního vyznání. Napsal to v příspěvku na webu Zelených.

Zelení: Syrských uprchlíků musíme přijmout mnohem víc. A neohlížet se na jejich vyznání
Foto: Archiv MB
Popisek: Předseda Strany zelených ve Vsetíně a podnikatel Michal Berg

Vláda totiž souhlasila s azylem pro vybrané syrské rodiny. Na základě toho získá zhruba sedm desítek syrských uprchlíků azyl v České republice. Jde především o děti, které budou ošetřeny v tuzemských nemocnicích. Do ČR přicestují se svými rodinami. Vhodné kandidáty česká strana vytipuje v příštích měsících z uprchlíků v Jordánsku. Před jejich případným přesídlením je důkladně prověří české bezpečnostní složky.

Celý článek ZDE:

 „Oceňuji krok vlády, kterým se rozhodla pomoci malé skupině syrských dětí a jejich rodinám i rozšíření finanční pomoci na další projekty na pomoc syrským uprchlíkům. Věřím, že to nebude poslední krok, kterým Česká republika přispěje k celosvětové pomoci obětem nejhorší humanitární katastrofy současnosti,“ napsal Berg.

Děti nemohou být vybírány na základě víry svých rodičů

Zároveň se zasazuje o to, aby při výběru dětí hrály roli humanitární aspekty. „Česká republika i další instituce samozřejmě budou posuzovat bezpečnostní riziko přijetí jednotlivých osob, na druhou stranu je nepřijatelné, pokud by byla pomoc omezena jen na uprchlíky konkrétního vyznání. Dětem nemůže být odepřena pomoc jen na základě toho, k jakému náboženství se hlásí jejich rodiče,“ uvádí Michal Berg, člen předsednictva Strany zelených.

Zároveň vláda souhlasila s vytvořením programu pro pomoc uprchlíkům přímo v oblastech s ozbrojenými konflikty a humanitárními či přírodními katastrofami. Česko na něj uvolní až 100 milionů korun ročně. Pro letošní rok by se měl program týkat především Blízkého východu, který je zasažen konfliktem v Sýrii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…