Zelení budou v Brně volit nového předsedu či předsedkyni

24.01.2015 6:10

Strana zelených si dnes zvolí nového předsedu. Delegáti budou na víkendovém sjezdu v Brně vybírat zejména mezi současnou první místopředsedkyní a dočasnou šéfkou strany Janou Drápalovou a lídrem pražské organizace Petrem Štěpánkem. Účastníci sjezdu budou také jednat o změně stanov, mohli by zavést takzvané spolupředsednictví. Stranu by tedy vedli dva lidé, vždy muž a žena, jak to mají například němečtí zelení.

Zelení budou v Brně volit nového předsedu či předsedkyni
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Průvod k zámku u Horního Jiřetína, který je ohrožen likvidací při prolomení limitů těžby

Strana je bez šéfa od loňského léta. Kandidaturu na post předsedy sice ohlásil i člen zelených z Prahy 3 Tomáš Schejbal, očekává se ale, že hlavní souboj se odehraje mezi Drápalovou a Štěpánkem. Prioritami Drápalové, která je starostkou městské části Brno-Nový Lískovec, je mimo jiné zlepšení prezentace strany. Štěpánek, který je starostou Prahy 4, chce na celostátní úrovni otevřít diskuzi o přesměrování většího množství peněz z evropských fondů do školství a péče o seniory.

Jak Drápalová, tak Štěpánek chtějí stranu, která neuspěla v posledních parlamentních a evropských volbách, připravit na krajské hlasování v příštím roce. Oba podporují rovněž úpravu politického programu strany a diskuzi o zavedení spolupředsednictví. Kandidáti na šéfa strany se ale pravděpodobně střetnou v názoru na to, zda obměnit celé předsednictvo strany, které je v polovině svého dvouletého mandátu.

Bývalý předseda Ondřej Liška rezignoval po neúspěchu zelených v květnových volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana získala 3,77 procenta hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…