Zelení, lidovci a Starostové chtějí v Praze společně do voleb. Vést je může bývalý rektor

26.03.2014 18:31

Do podzimních pražských komunálních voleb chtějí jít na společné kandidátce Strana zelených (SZ), KDU-ČSL a Starostové a nezávislí (STAN). Strany se již blíží ke koaliční dohodě.

Zelení, lidovci a Starostové chtějí v Praze společně do voleb. Vést je může bývalý rektor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Podle předsedkyně pražských Starostů a nezávislých Jany Plamínkové se koaliční jednání rychle blíží dohodě. „Se zelenými nás spojuje zájem o životní prostředí a zájem o občanskou společnost, s lidovci zase zodpovědnost a důraz na podobné morální hodnoty," poznamenala.

Rozhovory potvrdili i šéfové pražské SZ Petr Štěpánek a KDU-ČSL Jan Wolf. Se Stranou zelených se prý lidovci o společné kandidátce baví již asi tři roky, se STAN od začátku roku. Vedení pražské KDU-ČSL již také případnou spolupráci schválilo. Wolf zdůraznil, že ještě žádná smlouva podepsaná není.

Strany v současné době projednávají především shody ohledně programu, o způsobu sestavování kandidátek a o konkrétních jménech se chtějí bavit později. SZ již jako lídra navrhla svého pražského předsedu Petra Štěpánka. Hnutí STAN oslovilo rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, ten se ale ještě podle Plamínkové nerozhodl. Dodala, že hnutí jedná i s dalšími osobnostmi, jejich jména ale zatím představovat nechce.

V současné době, kdy je vedení města vyšetřováno kvůli pochybením například v souvislosti s tunelem Blanka, není podle ní lehké najít respektované osobnosti, které Prahu znají a které jsou ochotné kandidaturu přijmout.

Pražské hnutí STAN také uvedlo, že chce na pátečním celostátním sněmu podpořit do čela strany libereckého hejtmana Martina Půtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…