Zelení představili program pro eurovolby, chtějí aspoň dva mandáty

17.03.2014 17:45

Strana zelených vsadila v kampani pro evropské volby nejen na ekologická témata, ale i na příslib zvýšení zaměstnanosti a vlivu občanů v EU. Desetibodový volební program v pondělí představila novinářům. Zelení by chtěli v Česku získat alespoň dva z 21 rozdělovaných mandátů.

Zelení představili program pro eurovolby, chtějí aspoň dva mandáty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Dva mandáty by podle předsedy a volebního lídra strany Ondřeje Lišky byly reálné za předpokladu, že by účast v eurovolbách byla stejně nízká jako před pěti lety, a současně by zelení získali tolik hlasů jako při loňských sněmovních volbách.

Zvýšení nezaměstnanosti by zelení chtěli dosáhnout větší finanční podporou vzniku nových pracovních míst a rekvalifikací, a také malých a středních podniků. Peníze by chtěli získat zavedením daně z finančních transakcí a zrušením daňových rájů přinejmenším v Evropě. Budou také prosazovat, aby každá firma, která získá dotace z fondů EU, musela zveřejnit svou vlastnickou strukturu. Požadují také rychlé zavedení eura v ČR.

Zelení chtějí podporovat rovněž regionální potravinářské produkty před dováženými. Zasazovat se chtějí o zákaz rozšiřování jaderných elektráren a naopak o podporu obnovitelných zdrojů energie.

Posílení vlivu občanů v EU si slibují zelení v povýšení evropské občanské iniciativy z petice na návrh evropského předpisu a v zavedení evropského referenda. Chtěli by zrušit právo veta členských států při rozhodování v zahraničních a bezpečnostních otázkách a zavést evropskou armádu.

Ostrou část kampaně chce strana rozjet 22. dubna na Den Země. Slibují inovativní prvky, jako například akci "Kampaň ve vašem obýváku". Nebudou se ale vlamovat lidem do jejich obydlí, obývací pokoje chtějí vytvořit na náměstích. Liška nevyloučil, že podobně jako pro sněmovní volby natočí hudební klip. Loni měl rapovou podobu. "Jestli to bude rap nebo reggae, to se nechte překvapit," uvedl.

Zelení jdou do eurovoleb společně s hnutím Změna bývalého libereckého primátora Jana Korytáře. Představitelka hnutí, náměstkyně libereckého hejtmana Zuzana Kocumová, bude na čtvrtém místě kandidátky. Dvojkou na kandidátce je právnička Michaela Suchardová, spolupracovnice seskupení Rekonstrukce státu a Nadačního fondu proti korupci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…