Zelení přestěhovali Zemana na zámek u jámy. Na akci přivedli i medvěda jménem Lukoil

18.05.2014 5:21

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman se v parodické podobě dnes objevil na severu Čech na zámku u Horního Jiřetína, který je ohrožen likvidací při prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Strana zelených rozjela kampaň za přesun prezidentského sídla na zdejší zámek Jezeří a vyzývá lidi k podpisu petice s tímto účelem. Sobotní akce se konala v rámci kampaně zelených do europarlamentu.

Zelení přestěhovali Zemana na zámek u jámy. Na akci přivedli i medvěda jménem Lukoil
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman se v parodické podobě dnes objevil na severu Čech na zámku u Horního Jiřetína

Happening, na který dorazil i šéf Strany zelených Ondřej Liška, byl nejen reakcí na výroky prezidenta Miloše Zemana a dalších politiků o nutnosti prolomení limitů těžby uhlí, ale také výzvou volit příští týden do Evropského parlamentu „zelené kandidáty“.

„Naší akcí chceme vyzvat prezidenta, aby šel Mostecku příkladem a přestěhoval své sídlo z Pražského hradu na zámek Jezeří u Horního Jiřetína,“ vysvětlil Tomáš Jungwirth z místní Strany zelených, v čem tkví pointa přesouvání. Podle organizátorů by přesun sídla přinesl významné úspory do státního rozpočtu. „Zvýšila by se zaměstnanost, kdyby se tu udělaly švestkové sady a pálila se slivovice,“ vykřikuje do davu jeden ze zelených.

Organizátoři nechtějí Jezeří jen jako letní sídlo, kterým je dlouhé desítky let zámek Lány. Apelují na plnohodnotné sídlo úřadu prezidenta republiky, ke kterému patří nejen hradní kancelář, ale i další neméně důležité části jako jsou podpůrná oddělení – odbory autodopravy, marketingu, kultury, právní, finanční, ale i desítky vojáků hradní stráže. „Pro obslužný personál hradu a hradní stráž budou vyčleněny dostatečné ubytovací kapacity jak v okolí hradu, tak i v nedalekém Litvínově,“ píší na internetu a v tištěných propagačních materiálech zcela vážně.

Politická satira na nádvoří a kostlivec jménem Lukoil

Tomáš Jungwirth pro sobotní účel akce „Přesuňme prezidenta“ rovněž – spolu s kolegyní Lenkou Hanouskovou - složil báseň pro prezidenta. Tu veřejně zarecitoval na nádvoří zámku Jezeří, na nějž se sympatizanti vypravili formou procesí. „Ó Zemane, ó Zemane, neber nám ty baráky. My víme, odkud vítr vane: Chceš z uhlí zlaté padáky,“ pronesl ve verších mimo jiné.

Součástí průvodu byla nejen maska prezidenta Zemana, ale také postava medvěda s nápisem Lukoil. „Kdepak zase je ten medvěd Lukoil? Ať pan prezident ví, koho má v zádech,“ halekal jeden z členů Strany zelených, který upozornil na někdejší kontroverzní kauzu Zemana s firmou Lukoil.

Během procesí, které na zámek Jezeří doputovalo z Horního Jiřetína a Černic, které mají být v případě pokračování těžby hnědého uhlí přesunuty, se poutníci dovídají další výhody spjaté s potencionálním přesunem prezidenta na Mostecko. „Na každého úředníka správy hradu jsou navázány 3 až 4 pracovní místa v podpůrné údržbě, památkové péči, stravování, řidiči a podobně,“ parodují se statistiky, které v podobném pojetí prezentují většinou těžaři, když přesvědčují o zachování uhelného průmyslu a zaměstnanosti v regionu.

Pořadatelé také ironicky sdělují, že prezident by na severu byl v těsné blízkosti nejen pracovníkům klíčových odvětví, ale i ke kapitánům českého průmyslu jako jsou Jan Dienstl, Jan Demjanovič, Tomáš Fohler a další. Byl by blíž svým voličům a potvrdil tak často skloňované sepětí s obyvateli regionu, na nichž hlavně státu údajně záleží – nebyl by již obklopen nenávistnými výpady „rádobyumělců“ typu Davida Černého v moři pravicových voličů.

Apel pro voliče

Když Strana zelených symbolicky předala masce Zemana vládu nad zámkem, dostal slovo rovněž šéf zelených Ondřej Liška. „Od roku 1945 padlo 106 obcí a stále se objevují politici a politické strany, které od tohoto bláznivého nápadu nechtějí upustit,“ mluvil zcela vážně, aby přesvědčil přítomné, že jedinou vhodnou cestou energetiky je čistá energie, což se podle jeho slov dá řešit právě na evropské úrovni. „Čistá energie nedrancuje krajinu. My dnes stojíme na místě, které je díky těžbě staticky narušeno. Jde nám o obnovení slibu veřejnosti, aby tu do budoucna měli místo pro život, a to můžeme změnit na evropské úrovni,“ řekl.

Na akci se mihnul i místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který má na kandidátní listině zelených do europarlamenu číslo 15.

Petice za přesun prezidenta

Její znění a petiční archy ke stažení jsou k nalezení na http://presunmeprezidenta.cz/. Lidé se zde dozví další priority, kterými by přesun prezidenta pomohl hospodářství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…